Izvor: RTS, 08.Jul.2021, 11:58

Sijarto: Već izgubili Veliku Britaniju, ne želimo i Zapadni Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Orden srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu.
Peter Sijarto je odlikovan povodom 28. juna, Vidovdana, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Mađarske.

Sijarto se zahvalio na, kako je rekao, izuzetnom odlikovanju, koje za njega predstavlja veliku čast.
"Ako želimo da budemo pošteni, ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odlikovanje trebalo bi da podelim sa bar dva srpska ministra, Nikolom Selakovićem i Jadrankom Joksimović, jer se izvanredno bore za članstvo Srbije u EU", rekao je Sijarto.
Dodao je da odlikovanje treba da pripadne svima koji su od 2010. godine u Mađarskoj pomažu Zapadnom Balkanu i drže fokus mađarske politike na tom regionu.
"Verujemo da EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana i Srbije, a znamo da u geopolitici nema vakuuma i da ako EU propusti integraciju ovog regiona, neko drugi će zauzeti to mesto. Pošto smo već izgubili Veliku Britaniju, ne želimo i Zapadni Balkan", ukazao je Sijarto
Istakao je da mu odlikovanje daje novi elan da se još snažnije bori za pridruženje Srbije Evropskoj uniji.
Vučić je poručio da je Sijarto iskreni prijatelj Srbije i da mu je velika čast što mu je danas lično uručio odlikovanje.
"Sijarto ima posebne zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske, odnosi koji su u istoriji dve zemlje najbolji", rekao je Vučić.
Naglasio je da je Sijarto uvek i na svakoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU jasno i nedvosmisleno ukazivao da Srbija mora da se pridruži EU.
"Borio se za istinu, nije se stideo prijateljstva sa Srbijom i na tome smo mu zahvalni. Zahvalni smo Mađarskoj i Orbanu na takvoj politici i sigurni smo da i ovaj orden će biti samo jedan beočug u lancu našeg prijateljsva i svega što moramo i možemo da uradimo u budućnosti", poručio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa Orbanom: Mađarska će uvek moći da računa na srpsko prijateljstvo

Izvor: RTS, 08.Jul.2021

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu što uvek otvoreno i iskreno zastupa interese Srbije. Poručio je da će Mađarska uvek moći da računa na prijateljstvo Srbije. Orban je naveo da se razgovaralo o razvoju železnice, kao i da će 13 od 16 projekata...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.