Testirali smo sistem koji će uskoro imati presudnu ulogu, oglasili se Amerikanci

Izvor: B92, 01.Avg.2019, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Testirali smo sistem koji će uskoro imati presudnu ulogu", oglasili se Amerikanci

Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je testiranje novog višestrukog sistema raketnih bacača, saopštile su tamošnje vlasti.

Kim Džong Un je za taj sistem rekao da će uskoro igrati presudnu ulogu u kopnenim borbenim operacijama njegove vojske, dodaje se.

Zvanična severnokojejska Centralna novinska agencija osporila je ocenu južnokorejske vojske da su u sredu lansirane dve balističke rakete kratkog dometa.

"Proba je naučno potvrdila da su tehnički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podaci i karakteristike novog tipa velikog kalibra raketa naoružanja dostigle numeričke vrednosti svog dizajna i verifikovale borbenu efikasnost celokupnog sistema", navodi KCNA, prenosi Jonhap.

Severnokorejska agencija nije pomenula ni jednu zemlju kao potencijalnu metu, ali se pretpostavlja da se odnosi na Seul, koji je očito u dometu oružja. I drugi severnokorejski mediji preneli su vest o najnovijoj probi, ali nisu objavili fotografije novog oružja.

Vojska Južne Koreje saopštila je juče da je Severna Koreja ispalila dve balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale i da su obe rakete preletele oko 250 kilometara na maksimalnoj nadmorskoj visini od 30 kilometara.

Ovo je drugo testiranje u manje od nedelju dana izvedeno dok su pregovori sa SAD o nuklearnom naoružanju u zastoju.

Takođe, Pjongjang je izrazio bes zbog planiranih američkih i južnokorejskih vojnih vežbi, navodi agencija Asošiejted pres.

Velika Britanija, Nemačka i Francuska zatražile su od Saveta bezbednosti UN da iza zatvorenih vrata održi sednicu u vezi sa potezima Pjongjanga.

Najnovije lansiranje raketa Severne Koreje ne narušava obećanje koje je lider te zemlje Kim Džong Un dao američkom predsedniku Donaldu Trampu, međutim u sumnju se dovode napori da se nastavi denuklearizacija, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

"Lansiranje ovih raketa ne narušava obećanje Kima dato Trampu o interkontinentalnim balističkim raketama. Međutim, morate da se zapitate kada će početi prava diplomatija, kada će početi diskusija o denuklearizaciji", rekao je Bolton u intervjuu za Foks njuz, prenosi Rojters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Severna Koreja: Testiranja su bila za kopnenu borbu

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Avg.2019

Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je testiranje novog višestrukog sistema raketnih bacača za koji je rekao da će uskoro igrati presudnu ulogu u kopnenim borbenim operacijama njegove vojske, saopštile su danas tamošnje vlasti...Zvanična severnokojejska Centrala novinska agencija osporila...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.