Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2021, 16:13

Šestoro mališana iz Mramora kod Niša dobila novi dom: Više se ne plašimo kada pada kiša i ne stidimo pred drugom decom

Zahvaljujući sredstvima sakupljenim u akciji Blic fondacije “Srce za decu” kao i visokom državnom funkcioneru Bratislavu Gašiću, osmočlanoj porodici Vukić iz Mramora kod Niša, renovirana je porodična kuća. 

Blic fondacija kompanije Ringier Axel Springer Srbija osam godina uspešno sprovodi akciju “Srce za decu” zahvaljujući kojoj pomaže deci iz socijalno ugroženih porodica.

U ponedeljak, 26. aprila,  šestoro malih Vukića: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Iva (14), Isidora (12), Anđelina (6), Strahinja (9), Voin (3) i Andrej (1) zajedno sa svojim roditeljima Sandrom i Ivanom dobili su ključeve od renovirane i potpuno opremljene kuće nameštajem što je obezbedio donator Bratislav Gašić, dok se Blic fondacija postarala za belu tehniku, posteljinu, kućne potrepštine, ogrev za nekoliko sezona i što je najvažnije, zahvaljujući donacijama jedne firme nakon objavljenog teksta, omogućila plaćanje ogromnog duga za struju čime je izbegnut postupak prinudne naplate preko izvršitelja.

Uskrs i proslava prvog rođendana  u novom ambijentu

Iako je siromašnoj porodici Vukić iz Mramora kod Niša štošta manjkalo u životu, emocija je svakako bilo napretek. Tako će najmlađi član porodice, Andrej, 29. maja u radosti i ljubavi svojih bližnjih proslaviti svoj prvi rođendan u novom ambijentu. Ekipu Blic fondacije kao i donatore, sačekala su nasmejana lica ove vesele porodice, a nakon što se Jelena Petrović Drakulić,  direktorka digitalne medijske kuće Ringier Axel Springer i Blic fondacije pozdravila sa mališanima, donator Bratislav Gašić im se obratio i svečano uručio ključeve:

-Ova porodica koja ima šestoro dece, a koliko čujem žele da imaju desetoro, dobila je lep topao dom, pred naš veliki praznik Vaskrs. U aprilu mesecu moja kompanija slavila je 33 godina poslovanja bez ikakvih Mauricijusa, Ženeva, Švajcarske, Kipra. Zarekao sam se kada sam ušao u politiku da ću svake godine pokloniti jednu kuću ovakvim porodicama kao što je porodica Vukić i da ću izgraditi po jednu crkvu. Ovo je nama 15 kuća za ovih 12 godina, a sagrađeno je 10 crkava. Hvala Blic fondaciji, mojim prijateljima Aci i Jovanu Lazareviću, hvala Jeleni Drakulić direktorki Blic fondacije na pomoći, ne stajemo ovde i nadam se iskreno da ćemo i ove godine u Brusu jednu kuću izgraditi za jednog samohranog oca, kao i kuću porodici pokojnog borca sa Košara na Voždovcu, koju nadam se završavamo do Vidovdana. Jako sam ponosan na svoje saradnike koji mi puno pomažu. Hvala svima koji su bili uključeni, mislim da za ovu decu ovo mnogo znači i da će sada moći mnogo lakše i bolje da svoje svakodnevne školske obaveze završavaju, rekao je Bratislav Gašić.

Nakon svega Vukići, u renoviranoj kući u potpunosti opremljenoj nameštajem, imaju uslove da mališani uživaju u porodičnom kutku za srećno odrastanje.

Krov koji prokišnjava, zidovi niz koje curi voda kao na vodopadu svaki put kada pada kiša, memljive sobe, buđavi plafoni, hladni zidovi, prozori kroz koje duva vetar kao na otvorenom, od danas su definitivno prošlost. Prvi put u životu, Uskršnje praznike provešće u prelepom okruženju, bez straha da će im iznenadna kiša poplaviti pola kuće.

-Zajedno sa svojim kolegama Stajić iz Kruševca, Pajić komerc iz Ćićevca i Čemernik iz Kruševca, dali smo svoj nesebični doprinos - koliko je ko mogao, da ovoj porodici koliko-toliko stvorimo bolje uslove za život. Gradnja je trajala tridesetak radnih dana, objekat je bio baš u lošem građevinskom stanju, ali smo svi zajedničkim naporima i snagama, uspeli da ga privedemo nameni i stvorimo normalne uslove za život, rekao je jedan od investitotora, predstavnik Aleks gradnje, Aleksandar Lazarević.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, malenim Vukićima donela je poklone i tortu za koju su preslatki mališani pitali da li je prava.

-Ovo je veliki dan za porodicu Vukić, veliki dan za grad Niš. Porodicu Vukić dobro poznajemo, sarađivali smo svih ovih godina, drago mi je što imaju ovoliko dece, i kamo sreće da ih ima još više. Naravno, zahvaljujući fondaciji, dobili su renoviranu kuću, i nama je važno da imamo što više dece u gradu a trudimo se kao grad da maksimalno pomognemo. Danas smo obradovali mališane ovim paketićima, zajedno sa predsednikom gradske opštine Palilula na čijoj se teritoriji oni nalaze, i naravno, tu smo da pomognemo maksimalno. Ovakve akcije nama kao gradu dosta znače kao i da dajemo podršku pre svega socijalno ugroženima i naravno, motivišemo ljude da imaju što više dece.

Ne moramo više da se plašimo ni kiše ni zadirkivanja druge dece

Sanda Vukić, majka dece, kaže da više ne moraju da strahuju kada pada kiša ili duva vetar.

-Ne moramo više da se bojimo kada pada kiša, kada dune vetar. Ranije, kada pada kiša, dva korita vode na pola sata smo izbacivali iz kuće. Sada je sve mnogo lepše i lakše za održavanje. Što je najbitnije, deca će imati lepši prostor za odrastanje, svi smo presrećni. Decu je mnogo opterećivalo to što žive u oronuloj kući, zadirkivala su ih deca kako im kuća prokišnjava, kako je buđ unutra, zidovi su lošem stanju… Bilo ih je sramota i da pozovu nekoga da dođe kod njih. Sada se nadamo da će posle Uskrsa sve da krene na bolje. Uz ovakvu kuću sve je lakše. Hvala Blic fondaciji, donator gospodinu Bratislavu Gašiću i “Aleks gradnji”. Hvala je mala reč za ovo što su ovo prisuštili našoj deci. Za mene je kuhinja najlepša, tu provodim najviše vremena. Sada mogu i deci lakše da spremam i da održavam higijenu, kaže Sandra.

Sreća je za nas mala reč, još samo da se oporavim od operacije

Glava porodice Ivan Vukić nedavno je izašao iz Kliničkog centra u Nišu nakon operacije kičme. Zbog povrede diskusa i velikih bolova u kičmi, od septembra nije mogao da radi, što ih je dovelo u još teži materijalni položaj. Stručnjaci niške Neurohirurške kliike operisali su ga u utorak I u petak je bio već na svojim nogama. Jedva čeka da se oporavi pa da opet počne da radi.

-Sreća je mala reč, presrećni smo zbog nove kuće toliko da ne mogu da Vam opišem. Ovo je ostvarenje svih mojih snova, o ovome sam maštao, da porodica ima primereni dom. Sami to nikada ne bi smo mogli. Hvala “Blic fondaciji” gospodinu Bratislavu Gašiću i Aleks gradnji. Kuća je prelepa, sada imamo I izolaciju tako da nećemo za grejanje morati da trošimo i po 16 metara kubnih drveta tako da će više para ostajati u kućnom budžetu. Pokušavao sam I nastaviću da tražim posao u inostranstvu koji bi mi omogućio da sam izdržavam višečlanu porodicu. Znam da varim, znam dosta zanatskih poslova. Čim se malo oporavim, imam još veću volju da radim I da se borim, kaže Ivan Vukić.

Sprege medija, donatora i humanitarnih fondacija menjaju živote

Inače, Blic fondacija je u 2018.godini već spasila kuću Vukićima jer je zbog duga prema banci bio pokrenut postupak naplate preko izvršitelja, koji je naložio procenu vrednosti nekretnine radi prodaje. Nakon apela, javila se firma iz Beograda koja je uplatila dug od skoro 250.000 dinara. Time je dug prema banci namiren a izvršenje trajno obustavljeno. Zahvaljujući čitaocima Blica I donatorima Vukićima je 2019.godine donirano pokućtvo koje im je olakšalo život – novi televizor bojler, električni šporet, dušek, posteljine, ćebad a deca su dobila mobilni telefon i lap top kako bi lakše pratili nastavu u školi. Nakon renoviranja kuće, ovi mališani imaće sve uslove za normalan život.

-Blic fondacija je ponosna jer je i u ovako teškoj godini uspela da pomogne socijalno ugroženim porodicama. Samo u 2020. obezbedili smo pomoć za više od 20 porodica, a ovo danas je uspešan početak u 2021. Presrećni smo što će ova divna porodica Uskrs proslaviti u potpuno renoviranoj I opremljenoj kući. Drago nam je što će ovo šestoro divne dece sada živeti u mnogo boljim uslovima. Ovo je još jedan primer kako sprega medija, donator i humanitarnih fondacija nekome može da promeni život. Hvala svim ljudima velikog srca koji su uz nas, rekla je Ljiljana Knežević, izvršna direktorka Blic fondacije.

Kako se priključiti akciji Srce za decu?

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu deci mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun Blic fondacije: 2750010221949709 90 ili na devizne račune 10221949724 45 - za uplate u evrima; 10221949711 84 - za uplate u švajcarskim francima i 10221949717 66 - za uplate u dolarima, OTP banka, Beograd.

Više o akciji Srce za decu zainteresovani mogu da se informišu ovde.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.