Šest sektora povuklo privredu napred u 2020. godini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 14:03

Šest sektora povuklo privredu napred u 2020. godini

U 2020. godini pandemije sektori trgovine, prerađivačke industrije, snabdevanja električnom energijom i građevinarstvo imali su značajno uvećane rezultate, poljoprivreda je ušla u zonu pozitivnog poslovanja dok su u negativno poslovanje pali ugostiteljstvo i saobraćaj, navodi se u podacima koje je danas iznela Agencija za privredne registre (APR).

Ružica Stamenković, registrator Registra finansijskih izveštaja u APR-u rekla je da su značajno uvećane rezultate imali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sektor trgovina koji je iskazao pojedinačno najveći neto rezultat od 134,9 milijardi dinara što je uvećanje u odnosu na 2019. godinu od 81,4 odsto.

Prerađivačka industrija ostvarila je veće rezultate za 12,6 procenata, građevinarstvo za 72,6 odsto, sektor informisanja i komunikacije za 19,6 procenata, a snabdevanje električnom energijom je rezultate uvećao za 6,6 puta u odnosu na 2019. godinu.

Istakla je da je poljoprivreda u 2020. godini ušla u zonu poslovanja sa dobitkom a u 2019. je bila u gubitku.

"Svi su povećali zaposlenost, osim sektora poljoprivrede i snabdevanja električnom energijom. Najviše novozaposlenih u prerađivačkoj industriji, 17.015 radnika, procentualno lider u povećanju zaposlenosti je su informisanje i komunikacija sa 23 odsto povećanja u odnosu na 2019. godinu", rekla je ona.

Stamenković je dodala da ovih šest sektora zapošljava 68 posto radnika cela privrede Srbije.

"Ova grupa sektora doprinela je rastu pozitivnih rezultata privrede ukupno a zajednički rezultati im iznose 405,5 milijardi dinara i čine 93,5 od ukupnih rezultata cele privrede".

Godina pandemije je prilično destimulativno uticala na sektore poslovanja sa nekretninama, rudarstvu i sektoru umetnosti, zabave i rekreacije gde je poslovanje ostalo pozitivno ali sa izuzetnim smanjenjem rezultata, pa je skoro na granici negativnog.

Poslovanje sa nekretninama u 2020. godini imalo je preko četiri petine manji rezultat nego u 2019., rudarstvo imao manje rezultate za 93 odsto, a sektor umetnosti, zabave i rekreacije rezultat manji za 78,9 odsto.

"Ovi sektori su u izuzetno velikoj meri smanjili obim obavljanja svojih delatnosti pod uticaj korona virusa ali tu su i drugi problemi, u smislu privrednih društava sa velikim gubicima iz poslovanja, cene nafte na svetskom tržištu", ocenila je ona.

Sektori koji su otišli u negativno poslovanje u 2020. godini su saobraćaj i skladištenja gde je iskazan gubitak od 11,5 milijardi dinara, odnosno usluge smeštaja i ishrane - sektor ugostiteljstva gde je gubitak 9,2 milijarde.

Privreda Srbije, prema podacima APR iz izveštaja više od 106 hiljada privrednih društava koji su u 2020. godini zapošljavali više od 1,2 miliona ljudi, ostvarila je pozitivan rezultat od 433,5 milijardi dinara.

APR je naveo da je 59 procenata privrednih društava poslovalo sa dobitkom što je ukupno iznosilo 711,7 milijardi dinara, dok je 27 odsto privrednih društava poslovalo sa gubitkom koji iznosi 278,2 milijarde dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.