Server: Tramp i Grenel nemaju šta da ponude, Beograd i Priština bolje da sačekaju Bajdena

Izvor: B92, 16.Jun.2020, 10:46

Server: Tramp i Grenel nemaju šta da ponude, Beograd i Priština bolje da sačekaju Bajdena

Američki ekspert za balkanska pitanja Danijel Server u tekstu u časopisu "Pisfer" sumnja u uspeh Grenelove inicijative.

Server je u tekstu u časopisu "Pisfer" tako prokomentarisao najavu Ričarda Grenela o nastavku dijaloga Prištine i Beograda 27. juna u Beloj kući. Kako prenosi Koha, on sumnja u uspeh Grenelove inicijative i navija za to da se sačeka da se u Belu kuću useli Bajden, prenosi Kosovo online.

Prema Serverovim rečima, ako Grenel ostane veran ekonomskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << merama koje su korisne za obe strane podjednako, onda je to u redu. Međutim, kako navodi, najverovatniji scenario je "samo neuspeh jer ni Tramp ni Grenel nemaju diplomatski kredibilitet i oštroumnost".

"Prošla je duga godina u SAD, a Tramp je u teškoj situaciji, kosovska politika je u haosu, teško je videti da će ovo doneti stvarni dogovor. Pretpostavljam da on govori o sporazumima o ključnim političkim pitanjima kao što su priznavanje, razmena ambasadora, članstvo u Ujedinjenim nacijama. I, naravno, razgraničenje, novi premijer Kosova isključio je pitanje granica, ali predsednik Vučić još nije", kaže Server.

Server dodaje da su obustava srpske kampanje za povlačenje priznanje i obustava traženja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama do 27. juna u redu.

"Ali ono što je primetno je nedostatak evropske uloge. Ovo pre svega garantuje neuspeh, jer Kosovo i Srbija žele dobre rezultate sa Evropom. Grenel ima grozne odnose sa Evropljanima uopšte i posebno sa Nemačkom. Amerikanci nemaju šta da ponude, osim ceremonije u vrtu ruža usred pandemije s propalim i nepopularnim predsednikom," rekao je Server.

Prema njegovim rečima, bilo bi bolje da se sačekaju izbori u SAD, ako pobedi Bajden.

"I Priština i Beograd trebalo bi da razmotre da li je bolje sačekati Bajdena, čije šanse izgledaju dobro, uključujući i u odlučujućim državama. Ceremonija u Beloj kući izgledala bi mnogo bolje nakon 4-5 meseci", kaže Server.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.