Seničić: Turisti se žale i na nedovoljno slano more

Izvor: N1 televizija, 24.Maj.2018, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seničić: Turisti se žale i na nedovoljno slano more

Govoreći o žalbama putnika, direktor JUTA Aleksandar Seničić, rekao je u Danu uživo da putnici koji idu na odmor preko turističkih agencija, ukoliko nisu zadovoljni nekim delom programa, treba da podnesu žalbu predstavniku na licu mesta, ali i da postoji veliki broj neosnovanih žalbi - na nedovoljno slano more, veliki broj komaraca...

"Važno je da putnici podnesu žalbu predstavniku na licu mesta, jer nakon povratka sa puta imaju pravo da se žale, ali ne možemo da dokažemo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da se to stvarno desilo. Imamo žalbe na veliki broj komaraca, nedovoljno slano more... Postoje stvari za koje agencija nije dužna, turistička agencija je dužna da vam organizuje putovanje, a vi na putovanju treba da se ponašate kao kod kuće, da zaključavate vrata, automobil...", kaže on.

Kaže da je Grčka najpopularnija destinacija u Srbiji već deset godina, a da veća potražnja inicira i veće cene.

"Poskupljenje se tiče hotelskih usluga u Grčkoj, između 5 i 10 odsto su veće cene hotela, negde i do 15 odsto, što je pre svega uticaj zapadnog tržišta. Naši gosti, 80 posto njih, borave u apartmanima, a oni nisu poskupeli. Taksa za smeštaj je takođe krivac za poskupljenje", objašnjava Seničić.

Za Crnu Goru kaže da je druga po redu popularnih destinacija za turiste iz Srbije, kao i da većina putuje individualno.

"Turska i Egipat beleže najveći rast u odnosu na prethodne sezone, nem augroženosti terorizmom, povoljne su destinacije za porodice sa decom, a to je uticalo na rast potražnje i ponude", kaže on.

Ističe da oni i Španci imaju hotele koji imaju takozvana dva bračna kreveta, u koje može da se smesti pet osoba.

Govoreći o otkazivanju putovanja, kako od strane agencije, tako i od strane putnika, Seničić kaže da su zakonom propisani opšti uslovi putovanja.

"Ukoliko agencija otkaže putovanje, a u JUTI je, možemo isplatiti odštetu putnicima, novina je da, ukoliko ne želite novac, možete da putujete sa našim vaučerom, a putnici koji iz nekog razloga mogu otkazati aranžman, mogu da se raspitaju za dodatnu polisu osiguranja od otkaza aranžmana", kaže on.

Kaže da agencije odmah prosleđuju novac hotelijerima i avioprevoznicima, ali u situacijama koje su propisane zakonom, agencija mora da izvrši povrat novca.

"Kod smrtnog slučaja ili bolesti, agencija može da naplati sve stvarne troškove, ali osiguranje od otkaza ih pokriva. Ukoliko se radi o opravdanim razlozima, uz polisu, koja je od 2 do 5 posto iznosa aranžmana, možete dobiti skoro 100 odsto povraćaj novca", objašnjava Seničić.

Govoreći o stranim turistima u Srbiji, kaže da u poslednje dve godine imamo povećanje dolazaka stranih gostiju.

"Svake godine je povećanje 15 do 25 posto. Imali smo sreću da Fajnal for bude u Beogradu, gde smo imali dvadesetak hiljada stranih gostiju u četiri dana", kaže Aleksandar Seničić.

Pogledajte celo gostovanje u Danu uživo:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.