Selo u kom se niko nije venčao OSAM GODINA: Banatska MEĐA postaje srpska pustinja (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2021, 09:38

Selo u kom se niko nije venčao OSAM GODINA: Banatska MEĐA postaje "srpska pustinja" (VIDEO)

Prema popisu stanovništava, u Vojvodini je od 2002. do 2011. godine broj žitelja smanjen za 100.000.

Iz godine u godinu sve je manje žitelja sela. Šorovi i sokaci su sve prazniji, a u školama je sve manje učenika. Jedan o primera izumiranja sela jeste i pogranično mesto Međa koje se nalazi u opštini Žitište.

Samo pre dve decenije u Međi u Banatu živelo je više od 1.000 stanovnika, a danas ih je upola manje. Mladi koji odluče da ostanu na porodičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << imanjima žive isključivo od poljoprivrede.

-Ja radim oko 70 hektara zemlje i imam stočni fond od 50 grla, imam hektar jabuka i hektar šljiva, tako da mislim da nisam pogrešio što sam ostao u selu, mislim da bi mlađi trebalo što više da ostaju- kaže meštanin Dalibor Bošković.

Rajko Vujović je predsednik saveta Mesne zajednice. Ovaj dvadesetosmogodišnji mladić obrađuje oko 50 hektara zemlje i ima farmu od stotinu ovaca.

-Pomoć države smo dobili preko konkursa za mlade poljoprivrednike i iskoristili smo to u više navrata i u tom periodu nam je država pomogla- ističe Vujović.

U Međi radi i Osnovna škola, a iz godine u godinu broji sve manje učenika.

-Pre desetak godina imali smo 80 učenika. Danas nastavu pohađa 54 učenika u sedam odeljenja i imamo jedno kombinovano odeljenje- objašnjava direktorka Osnovne škole "Đura Jakšić" Biljana Stanković.

Sveštenici su najbolji hroničari sela u kojem žive.

-Dvadesetak sahrana, rodi se troje-četvero, venčanja nema uopšte sedam-osam godina- navodi sveštenik Jovica Čavić.

U lokalnoj samoupravi poslednjih godina čine ogromne napore da zadrže mlade.

-Najvažnija mera je stimulacija u poljoprivredi, stimulisati kako ratarsku tako i stočarsku proizvodnju. Imaće prilike da se angažuju i kroz voćarsku proizvodnju. Opština će u naredne tri godine da uveća kapacitete proizvodnje i prerade voća- kaže predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević.

U Međi kao i u drugim selima širom Vojvodine, solidna kuća sa baštom i ekonomskim dvorištem može da se kupi za 5.000 evra. Nažalost, nema zainteresovanih koji bi tu živeli.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.