Selaković: Uzajamno razumevanje i poverenje Srbije i Maroka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2021, 02:21

Selaković: Uzajamno razumevanje i poverenje Srbije i Maroka

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je danas zvaničnu posetu Maroku, razgovorom sa predsednikom Predstavničkog doma parlamenta te kraljevine, Habibom El Malkijem.

Kada je u pitanju parlamentarna saradnja, Selaković je istakao da je ona veoma važan segment saradnje i rekao da je na tom planu ostvarena vrlo dobra komunikacija koju bi trebalo nastaviti.

Takođe, napomenuo je da podsticaj toj saradnji daju grupe prijateljstva u parlamentima dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemlje, kao i Memorandum o razumevanju između dva parlamenta, iz 2018. godine.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na principijelnom stavu Maroka u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv Kosova i aktivnoj podršci naporima Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Ministar je ukazao i da se Srbija zalaže za jačanje mira i stabilnosti u regionu Severne Afrike i Magreba i da visoko ceni doprinos i ključnu ulogu Maroka u ostvarivanju tih ciljeva.

Selaković je posebno naglasio spremnost Srbije da dalje razvija i proširuje ekonomske odnose sa Marokom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene.

Takođe, rekao je da je Srbija zainteresovana za marokanska iskustva u razvoju privredne saradnje na afričkom tržištu, napominjući da naša zemlja Maroko vidi kao kapiju za ekonomski pristup ovom značajnom tržištu.

Ministar je obavestio El Malkija da se Srbija i Beograd spremaju da u oktobru ove godine, obeleže 60. godišnjicu prvog Samita Pokreta nesvrstanih zemalja i da bi bili počastvovani prisustvom Maroka.

Selaković i El Malki su razgovarali i o pandemiji kovida-19, razmenili iskustva u borbi sa virusom i izrazili spremnost za dalju saradnju po tom pitanju.

Šef srpske diplomatije će se tokom posete Rabatu sastati i sa premijerom Maroka Saadom Dineom El Otmanijem i ministrom inostranih poslova Naserom Buritom, kao i sa gradonačelnikom Rabata Mohamedom Sadikijem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Selaković u naredna dva dana u poseti Maroku

Izvor: B92, 05.Maj.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković boraviće danas i sutra u zvaničnoj poseti Kraljevini Maroko...Tokom posete će se sastati sa premijerom te zemlje Saadom Dineom El Otmanijem i ministrom spoljnih poslova Naserom Buritom...Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.