Izvor: RTS, 14.Feb.2022, 12:25

Selaković sa premijerom Kameruna: Zahvalni smo na principijelnom stavu prema pitanju KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Jaundeu sa premijerom Kameruna Džozefom Dionom Nguteom kome je zahvalio na principijelnom stavu prema pitanju Kosova i Metohije. Prethodno se sastao sa šefom diplomatije Kameruna sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje.
Nikola Selaković je na sastanku sa premijerom Kameruna podsetio da dve zemlje povezuju tradicionalno prijateljstvo i dobri politički odnosi koji datiraju iz perioda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajedničkog delovanja u okviru Pokreta nesvrstanih i poručio da je to odličan temelj koji treba iskoristiti za jačanje bilateralne saradnje.

Preneo je, takođe, da je Srbija opredeljena da intenzivira politički dijalog s Kamerunom, uputivši poziv da se u narednom periodu realizuje i poseta zvaničnika Kameruna na najvišem nivou.
Selaković je posebno zahvalio na principijelnom stavu Kameruna prema pitanju KiM i punom razumevanju pozicija Srbije, napomenuvši da i Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Kameruna, navodi se u saopštenju.
Ministar je izrazio zadovoljstvo što će se u svetlu prijateljskih odnosa dve zemlje nastaviti sa ovakvom aktivnom međusobnom podrškom, kako bilateralno, tako i u međunarodnim organizacijama.
Konstatovao je da je ekonomska saradnja relativno skromnog obima, da ne prati trend dobrih političkih odnosa, napomenuvši da postoje značajni potencijali u brojnim oblastima poput poljoprivrede, građevinarstva, informacionih tehnologija i obrazovanja.
Selaković je premijeru Kameruna uručuo orden Srbije na lenti za predsednika Kameruna Pola Biju, koji mu je 2016. godine dodelio tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić za zasluge u razvoju i jačanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kameruna, kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. 
Sa šefom diplomatije o unapređenju saradnjeNikola Selaković zvaničnu posetu Kamerunu započeo je susretom sa ministrom inostranih poslova Lženom Mbelom Mbelom, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Podsetio je da dve zemlje povezuje višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo, međusobno razumevanje i podrška, kao i važni zajednički ciljevi i vrednosti koncipirani u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja
Poručio je da je potrebno raditi na jačanju političkog dijaloga, unapređenju ekonomske saradnje, ali i saradnje u ostalim oblastima od zajedničkog interesa.
Selaković je rekao da je susret sa ministrom Mbelom Mbelom treći u poslednjih pet meseci, s obzirom na to da su razgovarali na marginama Generalne skupštine UN i komemorativnom skupu PNZ u Beogradu, što je, prema njegovim rečima, potvrda unapređivanja bilateralnih odnosa dve prijateljske zemlje.
Istakao je i da je ovo prva poseta nekog ministra spoljnih poslova Srbije Kamerunu posle 40 godina, izrazivši uverenje da će ona doprineti efikasnijoj saradnji, kaže se u saopštenju.
Zahvalio je na principijelnoj podršci Kameruna teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, poštovanju međunarodnog prava i međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama.
Istakao je, takođe, čvrstu i nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kameruna.
Kamerunski šef diplomatije zahvalio je Selakoviću na prvoj poseti srpskog ministra posle 40 godina.
Istakao je da naše dve zemlje vezuje višedecenijsko prijateljstvo zasnovano na deljenju istih vrednosti i izazova, dodaje se u saopštenju.
Ministar Mbela Mbela izrazio je želju za produbljivanjem odnosa sa Srbijom, naglasivši da ekonomska saradnja zaostaje za odličnom političkom i da je potrebno intenzivirati je, pre svega u oblasti agroindustrije, digitalne ekonomije, telekomunikacija, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Selakoviću kineski kolega čestitao Dan državnosti

Izvor: RTS, 14.Feb.2022

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji čestitao je Dan državnosti Srbije šefu srpske diplomatije Nikoli Selakoviću. . Uz srdačne čestitke i dobre želje, Vang Ji je naveo da tokom poslednjih godina, kinesko-srpski odnosi održavaju vitalni trend razvoja, dok je čelično...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.