Selaković u Skoplju sa Pendarovskim o saradnji dve zemlje, zvaničnici Makedonije čestitali Srbima praznik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2022, 06:17

Selaković u Skoplju sa Pendarovskim o saradnji dve zemlje, zvaničnici Makedonije čestitali Srbima praznik

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Skoplju sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a povod za susret bio je Savindan, koji se u toj državi obeležava kao Nacionalni dan Srba.

"Ove godine, zbog kovida-19, Severna Makedonija je jedina država regiona u kojoj se za srpsku manjinu organizuje proslava dana Svetog Save i Svetosavska akademija. To je bio razlog susreta sa predsednikom Pendarovskim, koji je protekao u toploj, prijateljskoj i prazničnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << atmosferi", rekao je Selaković posle sastanka.

Šef srpske diplomatije je preneo da je bilo reči i o tome šta dve države mogu da učine na poboljšanju položaja pripadnika nacionalnih manjina, kako u Srbiji, tako i u Severnom Makedoniji.

On je zahvalio Pendarovskom na predusretljivosti i želji da se održi ovakav sastanak, dodajući da je na nama da negujemo dobrosusedske odnose sa Severnom Makedonijom.

Selaković je naveo da je na sastanku bilo reči i o produbljivanju ekonomske saradnje, te značaju inicijative "Otvoreni Balkan", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"U fokusu nam je uzajamno poštovanje, negovanje prijateljskih i dobrosusedskih odnosa, ali i produbljivanje saradnje na svim poljima, sa ozbiljnim akcentom na ekonomskoj saradnji", rekao je Selaković.

Sastanku Selakovića i Pendarovskog prisustvovala je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i predstavnici srpske zajednice u Severnoj Makedoniji.

Selaković će se večeras u Skoplju obratiti na Svetosavskoj akademiji u Makedonskom narodnom teatru, povodom Nacionalnog praznika Srba u toj zemlji.

Zvaničnici Severne Makedonije čestitali Srbima praznik Svetog Save

Zvaničnici Severne Makedonije uputili su danas čestitke srpskoj zajednici povodom Nacionalnog praznika Srba u toj državi, Dan srpskog prosvetitelja Svetog Save.

Predsednik Stevo Pendarovski poručio je da je "dan prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i duhovnika - Svetog Save, 27. januar, više od nacionalnog dana srpske zajednice u Republici Severnoj Makedoniji.

"To je nesumnjivo jedan od najznačajnijih duhovnih i narodnih praznika srpskog naroda. Svojom tradicijom, običajima i bogatim duhovnim i kulturnim nasleđem Srbi, kao sastavni deo multietničke Republike Severne Makedonije, obogaćuju našu kulturu i ostavljaju trag u društvenom životu", rekao je Pendarovski, prenosi MIA.

On je u čestitci poželeo da "Svetosavska mudrost, duhovnost i istrajnost budu motivacija i primer za prevazilaženje svih iskušenja i teškoća i da nas inspirišu u postizanju mira, sloge i blagostanja".

Predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi je čestitao pripadnicima srpske zajednice praznik sa željom da dan provedu u miru i zajedništvu sa bliskim ljudima.

"Nažalost, opasnost od pandemije KOVID-19 i dalje visi nad nama, koju prati očekivana ekonomska i energetska kriza, što je samo još jedan motiv više da se ujedinimo i delimo i dobro i loše", kaže se u čestitci.

Čestitke povodom Svetog Save uputili su i stranački lideri u Severnoj Makedoniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Susret sa Pendarovskim protekao u toploj, prijateljskoj i prazničnoj atmosferi

Izvor: Beta Video, 27.Jan.2022

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Skoplju sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a povod za susret bio je Savindan, koji se u toj državi obeležava kao nacionalni dan Srba. „Ove godine, zbog Kovida-19, Republika Severna Makedonija je jedina...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.