Izvor: RTS, 17.Apr.2021, 16:11

Selaković: Iran podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se u Teheranu sa ministrom inostranih poslova Islamske Republike Iran Mohamedom Džavadom Zarifom, sa kojim je razgovarao o raznim vidovima saradnje od obostrane koristi za privrede i narode dve države.
Selaković je na kraju prvog dana posete Iranu rekao da je iskoristio priliku da zahvali na principijelnoj i kontinuiranoj podršci Islamske Republike Iran pitanju od vrhunske nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i državne važnosti za Srbiju - očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji.

Šef srpske diplomatije je istakao da Iran podržava Srbiju u naporima da zaustavi Prištinu kada je ona zainteresovana da postane članica određenih međunarodnih organizacija.
Ministar Selaković ukazao je i da je u razgovoru sa iranskim kolegom posebna pažnja posvećena potencijalima i prilikama za razvoj ekonomske saradnje, naročito kada su u pitanju poljoprivredna proizvodnja, prehrambena industrija, ali i mnoge druge oblasti, poput savremenih tehnologija, drvno-prerađivačke, automobilske industrije, kao i industrije nameštaja, proizvodnje poljoprivrednih mašina.

"Jedno od polja interesovanja Irana jeste i razvoj banjskog turizma u Srbiji i iskoristiću nastavak razgovora večeras koji imam uz Iftar, na koji me je pozvao ministar Zarif, da razgovaramo o tim i o drugim temama od zajedničkog interesa za dve države", rekao je Selaković.
Takođe, kada se govori o razvoju turizma, dodao je ministar, pandemija će jednom prestati i proći, a Srbija i Iran treba da se spreme za taj trenutak kada budu mogli da sarađuju i na tim poljima.
Pred početak sastanka, dve delegacije ministar Selaković i njegov iranski kolega Zarif potpisali su sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.
Šef srpske diplomatije se ranije danas sastao sa zamenikom ministra trgovine, rudarstva i energetike, i predsednikom iranske Organizacije za promociju trgovine Hamidom Zadbumom.
U nastavku posete, ministar Selaković sastaće se sutra sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem i predsednikom Parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom. Istog dana, planiran je i sastanak sa ministrom poljoprivrede Kazemom Havazijem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Srbija zainteresovana za sporazum o slobodnoj trgovini sa Iranom

Izvor: N1 televizija, 17.Apr.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Seleković je prvog dana posete Iranu, sa zamenikom ministra industrije, rudarstva i trgovine i predsednikom iranske Organizacije za promociju trgovine Hamidom Zadbumom razgovarao o mogućnostima unapređenja ekonomskih odnosa dve države.

Nastavak na N1 televizija...

Beograd zainteresovan za sporazum o slobodnoj trgovini sa Teheranom

Izvor: Capital.ba, 18.Apr.2021, 09:01

TEHERAN – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je Srbija zainteresovana za ponudu iranskih partnera da se razgovara o sporazumu o slobodnoj trgovini između dvije države. Foto: Srna Selaković, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Iranu, rekao da je Iran tradicionalni partner...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.