Selaković: Srbija jasno i nedvosmisleno podržava dejtonsku BiH

Izvor: RTS, 21.Sep.2019, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Srbija jasno i nedvosmisleno podržava dejtonsku BiH

Generalni sekretar predsednika Republike, Nikola Selaković kaže za RTS da postoji jedna jasna zabrinutost Srba u BiH naročito u Republici Srpskoj. Uveren je da će predsednik Vučić uspeti da umanji te tenzije i da stavi do znanja da Srbija jasno i nedvosmisleno podržava dejtonsku BiH.
Nikola Selaković je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da Srbija poštuje i uvažava Bosnu i Hercegovinu u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojoj se odluke donose saglašnošću i konsenzusom tri konstutativna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"Srbija ima vrlo ozbiljan i odgovoran stav kada je u pitalju BiH koji glasi: poštujemo i uvažavamo Bosnu i Hercegovinu koja je sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH. Poštujemo Bosnu i Hercegovinu u kojoj se odluke donose saglasnošću i konsenzusom tri konstutativna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka", navodi generalni sekretar predsednika Republike.
Dodaje da postoji zabrinutost Srba u čitavoj Bosni i Hercegovini, naročito u Republici Srpskoj. 
"Uveren sam da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem sastanku pokušati da umanji i ublaži te tenzije, ali i da jasno i nedvosmisleno stavi do znanja da Srbija podržava dejtonsku Bosnu i Hercegovinu", navodi Selaković.
Kaže da će sastanku prisustvovati svi pozvani predstavnici svih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, odnosno srpskih stranaka iz Bosne i Hercegvine.
"Uveren sam da je ovo dobar znak i svakako jasan signal jedne zabrinutosti koja postoji kod našeg naroda", navodi Selaković.
Osvrćući se na izjavu Metju Palmera da je moguća izmena Dejtonskog sporazuma navodi da ne postoje nepromenljive stvari ali da za to mora da postoji saglasnost sva tri konstutativna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka.
"Ne postoje nepromenljive stvari ali kada želite nešto da menjate, onda je za to potrebna i saglasnost onih koji su nešto sačinili pre toga. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstutativna naroda, donošenje odluka podrazumeva saglasnost sva tri konstutativna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka", objašnjava generalni sekretar predsednika Republike.
Poručuje da Srbija ima konstantu u svom odnosu prema BiH i da poštuje dejtonsku Bosnu i Hercegovinu. 
Dodaje da je Srbija tokom proteklih godina brojnim projektima obuhvatila svih 63 opština u Republici Srpskoj, pomogla kroz izgradnju ili obnavljanje obdaništa, vrtića, škola, ambulanti, bolnica, infrastrukturnih projekata.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Selaković: Srbija podržava dejtonsku BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2019

Generalni sekretar predsednika republike Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Selaković kaže da postoji jasna zabrinutost Srba u BiH naročito u Republici Srpskoj. "Uveren sam da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem sastanku pokušati da umanji i ublaži te tenzije, ali i da jasno i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.