SZO: Broj novih slučajeva Kovida 19 opada već sedam nedelja

Izvor: VOA, 15.Jun.2021, 10:36

SZO: Broj novih slučajeva Kovida 19 opada već sedam nedelja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da, iako broj novih slučajeva Kovida 19 neprekidno opada tokom sedam uzastopnih nedelja, virus nastavlja da se širi i ubija ljude u Africi, regionu sa malim ili nikakvim pristupom vakcinama i medicinskim tretmanima. Govoreći u sedištu agencije u Ženevi, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je ukupan pad novih slučajeva, najduži od početka pandemije, svakako dobrodošla vest. Ali rekao je da smrtnost u celini nije padala tako brzo i da je prošle nedelje samo malo opala. Gebrejesus je rekao da pad broja slučajeva takođe prikriva činjenicu da virus nastavlja da se širi i ubija ljude u regionima poput Afrike, koja ima ograničen pristup vakcinama i tretmanima poput kiseonika, kao i dijagnostičkoj opremi. Citirao je nedavnu studiju u britanskom medicinskom časopisu Lanset (The Lancet) koja prikazuje Afriku sa najvećom globalnom stopom smrtnosti među kritično bolesnim pacijentima od Kovida 19, uprkos tome što ima manje prijavljenih slučajeva od većeg dela drugih regiona. Tedros je rekao da dostupni dokazi ukazuju na to da su nove varijante virusa značajno povećale prenos na globalnom nivou, posebno u oblastima sa niskim stopama vakcinacije. Rizici su se povećali za ljude koji nisu zaštićeni, a to je većina svetske populacije, rekao je on. "Trenutno se virus kreće brže od globalne distribucije vakcina", napomenuo je. Direktor SZO zahvalio se liderima na samitu G-7 prošle nedelje, koji su obećali 870 miliona doza vakcine kroz Kovaks, globalnu zadrugu za vakcine pod upravom SZO. Rekao je da će, iako će te donacije biti od velike pomoći, svetu treba više vakcina i to što pre. Gebrejesus je rekao da za okončavanje pandemije zajednički cilj mora da bude vakcinacija najmanje 70 odsto svetske populacije u narednih godinu dana. Za to će biti potrebno 11 milijardi doza vakcine, a da - kako je naglasio - "G-7 i G-20 to mogu da ostvare".

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SZO: Sedam sedmica zaredom pad broja novozaraženih u svetu, broj umrlih ne pada

Izvor: N1 televizija, 15.Jun.2021

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je tokom poslednjih sedam sedmica zabeležen pad novozaraženih koronavirusom, ali da broj smrtnih slučajeva ne pada tako brzo. Ovo je najduža serija opadanja na sedmičnom nivou od početka pandemije.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.