Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Feb.2016, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef NSA: Severna Koreja ponovo aktivirala nuklearni reaktor u Jongbjongu

Direktor Nacionalne američke obaveštajne agencije (NSA) Džejms Klaper rekao je danas da Severna Koreja planira da ponovo pokrene proizvodnju nuklearnog oružja u narednim nedeljama ili mesecima.

Obraćajući se Komitetu za oružane snage SAD, Klaper je rekao da NSA ima podatke da je Pjongjang proširio fabriku za obogaćivanje uranijuma i restartovao nuklearni reaktor u glavnom nuklearnom kompleksu Jongbjonu.

Reaktor u nuklearnom kompleksu Jongbjong ugašen je 2007. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << a vlasti u Severnoj Koreji najavile su ponovno adaptiranje kompleksa 2013. godine.

Šef NSA izjavio je da nuklearni reaktor radi dovoljno dugo i da je pitanje trenutka kada Severna Koreja može početi da proizvodi nuklearno oružje.

On je naveo da "posebno zabrinjava činjenica da Pjongjang ne želi da eksperimentiše sa malim nuklearnim arsenalom, već da planira njegovo proširenje".

Američki eksperti, koji se bave nuklearni naoružanjem, navode da Severna Koreja trenutno ima 10 bombi, ali da bi njihov broj mogao da poraste izmedju 20 i 100 do 2020. godine. ;

Klaper je izjavio da Pjongjang usavršava proizvodnju nuklearnih projektila srednjeg dometa koji mogu biti direktna pretnja za SAD.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.