Usvojen rebalans gradskog budžeta, bojkot dela opozicije

Izvor: RTS, 04.Mar.2019, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen rebalans gradskog budžeta, bojkot dela opozicije

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta koji predviđa izdvajanje 35 miliona evra iz kredita za nabavku novih autobusa za GSP "Beograd". Sednici skupštine ne prisustvuje deo opozicije.
Plan je da se u narednih šest meseci nabave nova vozila, kako bi se poboljšao kvalitet usluge i komfor građana koji koriste gradski prevoz.

Ideja je da se, u zavisnosti od cene koja bude >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postignuta na konkursu, nabavi 210 do 230 novih vozila i da sva vozila budu isporučena do prvog septembra.
Kako je rečeno, GSP će iz sopstvenih prihoda izdvojiti 10 miliona evra, tako da će ukupan iznos za nabavku novih autobusa biti 45 miliona evra.
"Ovo je prvi korak da čvrsto stojimo iza GSP-a. Drugi korak je povećanje naplate karata, a treći restrukturiranje glavnog gradskog prevoznika, što nas čeka nakon kupovine autobusa", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
Rok isporuke je 150 dana, a očekuje se da tokom nedelje bude raspisan konkurs.
"Svi autobusi na ulicama grada moraju da budu do 1. septembra", precizirao je Vesić.
Odbornici su imenovali i novog zaštitnika građana grada Beograda Miljka Valjarevića, dugogodišnjeg sekretara Pravnog fakulteta. Zaštitnica građana Beograda pre njega bila je Katarina Žeželj.
Skupština grada Beograda imenovala je za novog glavnog urbanistu Beograda diplomiranog inženjera arhitekture Marka Stojčića. On će tu dužnost obavljati naredne četiri godine.
Pre Stojčića, glavni urbanista Beograda bio je Milutin Folić kome je četvorogodišnji mandat istekao 21. januara ove godine.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da Stojčić ima dosta iskustva koje će, veruje Vesić, iskoristiti na novoj dužnosti.
Vesić je zahvalio Foliću na predanom radu i dodao da je on uneo energiju u rad Gradske uprave.
Na mesto zamenika sekretara Skupštine grada postavljena je Ana Ivanković, diplomirana pravnica.  
Odlučeno je i da park koji se nalazi pored Osnovne škole "Stefan Nemanja", na uglu Ulica Vase Pelagića i Ljube Jovanovića u Beogradu, dobije ime po narodnom heroju i učesniku Narodnoslobodilačke borbe Branku Paraću Relji.
Incijativu za ime Branko Parać – Relja podnela je predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, navodi se u odluci, uz obrazloženje da time opština želi da sačuva sećanje na ovog narodnog heroja i doprinese očuvanju tradicije.
Zadarska ulica u Beogradu poneće ime po istaknutom književniku Dobrici Ćosiću, a Travnička po istoričaru Miloradu Ekmečiću, odlučili su odbornici Skupštine grada Beograda.
Incijativu za promenu naziva te dve ulice beogradske ulice podneo je, kao građanin, predsednik Aleksandar Vučić.
Prethodno je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać pokušao da predsedniku Skupštine grada Nikoli Nikodijeviću uruči zahtev za obustavu inicijative da Zadarska ulica ponese ime po književniku Dobrici Ćosiću, ali u tome nije uspeo, jer je, kako su ga radnici obezbeđenja obavestili, sednica gradskog parlamenta već počela.
Bastać je nakon toga rekao novinarima da su tokom vikenda zaposleni u opštini Stari grad anketirali stanovnike Zadarske ulice o tome da li su za promenu naziva i da "80 odsto anketiranih nije podržalo takvu inicijativu".
Na sednici je odlučeno i da će u Beogradu biti podignut spomenik-memorijal u znak sećanja na poginule radnike RTS-a u NATO bombardovanju 1999. godine. 
Odbornici su doneli odluku i da ispred Bitef teatra u Beogradu bude podignut spomenik Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu.
Usvojen je i program o monitoringu i suzbijanju ambrozije u ovoj godini, za čije je sprovođenje obezbeđeno skoro 60 miliona dinara. Reč je programu "Ambrozija kao zdravstveni rizik, monitoring i suzbijanje ambrozije sa neuređenih površina na teritoriji grada Beograda u 2019. godini". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.