Sednica SB o kosovskoj vojsci u ponedeljak, otvorena za javnost

Izvor: RTS, 15.Dec.2018, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica SB o kosovskoj vojsci u ponedeljak, otvorena za javnost

Savet bezbednosti raspravljaće o odluci Prištine da formira svoju vojsku u ponedeljak od 15 sati, a sednica će biti otvorena za javnost, potvrdio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Na sednici će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Održavanje hitne sednice SB tražile su Srbija i Rusija.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za Tanjug da je predsedavajući SB UN iz Obale >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Slonovače zakazao hitnu sednicu za ponedeljak u 15 sati na osnovu zahteva Srbije.

"Sednica će biti otvorena za javnost i na njoj će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić", rekao je Dačić za Tanjug.
Prema njegovim rečima, samim tim nije prihvaćen zahtev nekih zapadnih zemalja da sednica bude zatvorena za javnost.
"Želim da se zahvalim svima koji su podržali zahtev Srbije, posebno Ruskoj Federaciji, koja je sama podnela zahtev za održavanje sednice", dodao je Dačić.
Zapad je prethodno tražio da sednici prisustvuje 15 stalnih članica Saveta bezbednosti i predstavnici Beograda i Prištine, dok su Srbija i Rusija zahtevale otvorenu sednicu.
"Verujem da velikani koji su priznali KiM neće uskratiti Srbiji šansu da kaže kako se krše prava Srba i kakve rizike su proizveli svojim odlukama. To su demokratske zemlje, želeće da čuju mišljenje", rekao je ranije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Da je usvajanjem zakona o vojsci prekršena rezolucija UN ali i ugrožen život Srba na Kosovu stav je ministra Nenad Popovića.
"Srbija to ne sme da posmatra mirno, već mora da preduzme najenergičnije mere u smislu podizanja pripravnosti vojske za intervenciju u pravcu zaštite bezbednosti srpskog naroda na Kosovu, a oslanjajući se na podršku naših saveznika, na prvom mestu Rusije", poručio je Popović.
Sednica kao sredstvo pritiska na zapadne zemlje
Sednica Saveta bezbednosti mogla bi da bude početak pritiska na zapadne zemlje i to na terenu međunarodnog prava, na kom su, kako ocenjuje nekadašnji ambasador Srbije u UN Vladislav Jovanović, te zemlje slabe.
Jovanović smatra da će biti potrebno da Srbija celom svetu saopšti da je Unmik prestao da postoji time što je nova vojska uspostavljena tamo gde treba da postoje samo mirovne snage, i da je to početak okupacije direktno od strane SAD preko svojih posrednika.
Takođe, kako je rekao, Savet bezbednosti i međunarodna javnost treba da raspravljaju o tome.
Kontakt Vojske Srbije i Kfora
Dok je parlament u Prištini odlučivao o tome hoće li formirati svoju vojsku, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović razgovarao je sa kolegom iz Kfora.
"Znate ko donosi odluke o angažovanju celokupne vojske. Ja sam vojnik. Vojska je spremna da odgovori svim rizicima, ali se nadam da će Kfor obezbediti zaštitu svih građana na KiM, s težištem na srpskoj zajednici", rekao je Mojsilović u intervjuu za RTS.
Odluka da se formira kosovska vojska ne znači da će te snage odmah biti operativne.
Reč je o procesu koji će trajati deceniju, procena je i Stejt departmenta.
Povodom dešavanja na Kosmetu evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han kaže da je neophodno prekinuti provokacije i vratiti se dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Savet bezbednosti UN o Kosovu u ponedeljak otvoren za javnost

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Dec.2018, 00:19

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće u ponedeljak o odluci Prištine da formira svoju vojsku, potvrđeno je večeras agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije...Sednica će biti otvorena za javnost i na njoj će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić...Po srednjeevropskom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.