Iz Srbije najviše inovativnih star ap firmi sa potencijalom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2018, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Srbije najviše inovativnih star ap firmi sa potencijalom

Fond za investiranje u inovativna start ap preduzeća i male i srednje tehnološke kompanije na Zapadnom Balkanu "South Central Ventures" (ENIF) najviše novca je do sada investirao u firme iz Srbije, zatim iz Makedonije i Hrvatske, rečeno je danas na samitu "Makedonija2025".

Saradnik u ENIF-u Igor Madžov, koji je i suosnivač "Startup Macedonia" rekao je Tanjugu da je taj fond vredan 40 miliona evra i da su do sada investirali u oko 20 start ap inovativnih formi od čega je skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << polovina iz Srbije.

"Tražimo kompanije koje imaju mogućnost da postanu velike na globalnom tržištu, uz pomoć naših resursa. Imamo 40 miliona evra i dajemo pomoć od početka do kraja i tražimo kompanije koje bi postale velike za tri do pet godina".

Na panelu o inovativnim star ap preduzećima u Makedoniji u oblasti IT-a predstavljene su inovativne firme iz IT sektora.

Učesnici su poručili da ako neko može da zaradi novac u Makedoniji može to onda da učini bilo gde u svetu i da je ključno to da imate dobar i inovativan proizvod.

Madžov je rekao da Makedonija ima puno start ap preduzeća, ali da je veoma teško početi i ostvariti uspeh.

"Važno je da se skupi tim koji ima znanje u industriji u kojoj želite da razvijete proizvod. Potrebno je iskustvo, vizija i mašta i mora puno da toga da se uloži. Nije samo da se kreira proizvod već i biznis, potrebna je pomoć investitora i fondova da ta priča postane svetska, a ne samo lokalna", kazao je Madžov.

Igor Hristov osnivač firmi Fueloyal i 4Virtus.com kaže da je važan talenat, ali da imati talentovane ljude nije ni izbliza dovoljno.

"Mi imamo dovoljno talenata u Makedoniji, ali ih treba trenirati i puno investirati u njihovu obuku kako bi taj talenat mogli da iskoristite".

Hristov je istakao da je jako važno da stalno pratite potrebe svojih mušterija.

Koosnivač i direktor firme Bron.Tech Emma Poposka je naglasila da sveža inovativna preduzeća treba da prave drugačije proizvode, koje drugi nemaju.

Rekla je da za postizanje uspeha treba da ima te kreativne radnike, ali da su, ipak, tri ključne stvari neophodne za uspeh u pravljenju inovativnog star ap preduzeća, a to su: kapital, talenat i tržište.

Napraviti uspešnu kompaniju i uspešan proizvod za tržište su dve potpuno različite stvari, jer možete imati dobru kompaniju, ali ne i dobar proizvod i obrnuto, naglasila je Poposka.

Dodala je da pored toga dobrog proizvoda morate imati i razrađene načine kako da ih plasirate na tržištu, a naročito kada je reč o proboju na inostranim tržištima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.