Sedam godina zatvora za direktora Folksvagena u SAD

Izvor: N1 televizija, 07.Dec.2017, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam godina zatvora za direktora Folksvagena u SAD

Direktor nemačkog proizvođača automobila Folksvagen (VW) koji je početkom godine uhapšen u Sjedinjenim Državama u okviru afere poznate kao Dizelgejt, osuđen je na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora pred američkim sudom.

Oliver Šmit (48), nemački državljanin, koji je priznao krivicu u zamenu za smanjenje kazne, mora da plati i novčanu kaznu u iznosu od 400.000 dolara, rekao je portparol saveznog suda u Detroitu.

Šmit je na sudu rekao da je "donosio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << loše odluke i da mu je žao zbog toga".

Sud je ocenio da je učestvovao u prevari s računarskim programima dizel automobila kako bi se zaobišle ekološke kontrole, svesno lažući američke vlasti kada su se pojavila pitanja u vezi sa stvarnom potrošnjom tih automobila.

Sedmogodišnja zatvorska kazna obuhvata pet godina za udruživanje radi činjenja prevare i dve za nepoštovanje zakona o životnoj sredini.

Folksvagen je u SAD već morao da plati više od 22 milijarde dolara za popravku i otkup gotovo 600.000 automobila - među kojima ih je najmanje 100.000 bilo opremljeno dvolitarskim i trolitarskim motorom - a njihovim vlasnicima da isplati odštetu.

Računarski programi mogli su da sakriju emisije koje su 40 puta premašivale dopuštene vrednosti.

U SAD je optuženo ukupno sedam direktora i inženjera VW-a.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Direktora Folksvagena u SAD osuđen na sedam godina zatvora

Izvor: Radio 021, 07.Dec.2017

Direktor nemačkog proizvođača automobila Folksvagen koji je početkom godine uhapšen u Sjedinjenim Državama u okviru afere poznate kao Dizelgejt, osuđen je na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora pred američkim sudom...Oliver Šmit (48), nemački državljanin, koji je priznao krivicu...

Nastavak na Radio 021...

Šef VW varao Amerikance, desilo se najgore

Izvor: B92, 07.Dec.2017

Direktor nemačkog auto-giganta Folksvagen koji je početkom godine uhapšen u SAD u okviru afere poznate kao Dizelgejt osuđen je na sedam godina zatvora...Reč je ujedno i o najvećoj mogućoj kazni...Oliver Schmidt (48), nemački državljanin, koji je priznao krivicu u zamenu za smanjenje kazne, mora...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.