Sećanje na Amidžu, Boru, Dejana i Sretena –Zašto?

Izvor: RTS, 09.Okt.2019, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na Amidžu, Boru, Dejana i Sretena –Zašto?

Na današnji dan 1991. godine, dok su izveštavali sa ratišta u Hrvatskoj, ubijeni su Zoran Amidžić – novinar i urednik šabačkog Dopisništa RTS-a, Bora Petrović – snimatelj, Dejan Milićević – asistent snimatelja i Sretan Ilić – urednik u "Radio Šapcu". Za taj zločin još niko nije odgovarao.
Porodice, prijatelji i kolege 28 godina traže i čekaju odgovore. Svakog 9. oktobra zajedno postavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << isto pitanje – kome je i zašto novinarska reč bila meta?

"Ja bih zaista pre svega se zahvalio svim kolegama tatinim i svim ljudima koji su ostali da rade ovde u Šapcu, u dopisništvu pri RTS-u, koji se sećaju tog dana, koji ne dozvoljavaju da se ne zaboravi šta se dogodilo", kaže Ognjen Amidžić, sin Zorana Amidžića.
Zoran Amidžić, Bora Petrović, Dejan Milićević i Sretan Ilić bili su uzori u profesiji, dobre kolege, ali pre svega sinovi, očevi, supružnici i braća.
"Moj brat Dejan bio je najmlađi među njima, imao je samo 25 godina, ta bol nikad nije prošla", ističe Suzana Šobić, sestra Dejana Milićevića.
Na putu između Petrinje i Gline, na Baniji, ostala je nezavršena televizijska reportaža. U službeni automobil u kojem se nalazila četvoročlana novinarska ekipa ispaljeno je više od 300 metaka.
"U to vreme ja sam imala dve i po godine, oca nisam zapamtila, ali eto, 28 godina kasnije mi i dalje čekamo istinu", naglašava Vanja Petrović, ćerka Bore Petrovića.
Na inicijativu zaposlenih u šabačkom Dopisništvu RTS-a ulica iz koje su Amidža, Bora, Dejan i Sretan otišli na poslednji profesionalni zadatak nosi njihovo ime. Investitori Pavlovića mosta na Drini, Šapcu su poklonili spomenik, u znak sećanja na ekipu koja je prva izveštavala o povezivanju Mačve i Semberije.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.