Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jun.2018, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savjet ministara BiH izdvaja 3,6 miliona KM za gorivo, letove i hotele

SARAJEVO - Savjet ministara BiH planirao je da tokom ove godine za kupovinu goriva, službena putovanja avionom u inostranstvo i hotelski smještaj potroši čak 3,6 miliona maraka.

Prema planu javnih nabavki za 2018. godinu, kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, generalni sekretarijat i devet ministarstava samo za kupovinu goriva planirali su 1,1 milion maraka.

Računajući po trenutnim cijenama na benzinskim pumpama, ministri i njihovi zamjenici tokom 2018. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << godine u u svoja službena vozila “utankaće” oko 540.000 litara goriva. Ova količina je, ako se pretpostavi da je prosječna potrošnja automobila iz voznog parka Savjeta ministara 12 litara na stotinu kilometara, dovoljna za nevjerovatnih 4.500.000 kilometara, odnosno za obilazak Zemljine kugle 112 puta.

U cijelu ovu računicu nisu uneseni troškovi koje po ovoj stavci imaju Oružane snage BiH, koje se nalaze na “kazanu” Ministarstva odbrane BiH, ali ni Ministarstva inostranih poslova, koje nije objavilo kompletan plan javnih nabavki za 2018. godinu.

Ukupni troškovi Savjeta ministara BiH za nabavku robe i usluga tokom 2018. godine iznosiće više 20 miliona maraka, od čega su za kupovinu avio-karata i službena putovanja u inostranstvo planirana čak dva miliona maraka.

Od ove svote 880.000 maraka čine troškovi Ministarstva odbrane BiH, 500.000 Ministarstva inostranih poslova, te 200.000 KM Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića za putovanja po svijetu planirao je da izdvoji 256.000 maraka.

Ministarstvo odbrane je odlučilo da “sponzoriše” kancelariju vojnog muftijstva i pravoslavnog i katoličkog dušebrižništva prilikom odlaska na hodočašća i poklonička putovanja. Za ovu namjenu planirano je oko 110.000 maraka.

A kako ministri i njihovi zamjenici nakon napornih putovanja treba da se odmore i troškovi hotelskog smještaja u zemlji i inostranstvu čine značajnu stavku u javnim nabavkama. Ove godine za te namjene planirano je više od pola miliona maraka.

Primjera radi, Ministarstvo komunikacija i transporta tokom ove godine za hotelski smještaj planira da izdvoji 84.000, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice 58.000 maraka.

Iz Udruženja građana “Tender” ističu da se ovakvo ponašanje vlasti ne može drugačije nazvati nego bahato i neodgovorno.

“Savjet ministara nemilice troši novac poreskih obveznika na sve i svašta, a odgovornosti nema ni na jednom koraku. Mnogo je tu mutnih poslova, a to im, između ostalog, omogućuje i postojeći Zakon o javnim nabavkama, koji je pun manjkavosti”, naglasio je član predsjedništva “Tendera” Rajko Kecman.

Predsjedništvo BiH planiralo je da tokom ove godine za javne nabavke izdvoji 2.080.720 maraka. Samo troškovi kupovine goriva iznosiće oko 240.000 maraka, dok je za avio-prevoz planirano 227.000 maraka. Za hotelski smještaj u inostranstvu biće izdvojeno 184.000 maraka, a dodatnih 35.000 “rezervisano” je za troškove smještaja u zemlji.

(Glas Srpske)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.