Savetnica za digitalizaciju i inovacije predsednice Vlade: Država radi na formiranju velikog Fonda fondova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2020, 13:32

Savetnica za digitalizaciju i inovacije predsednice Vlade: Država radi na formiranju velikog "Fonda fondova"

Sada je pravi trenutak da Srbija i region Zapadnog Balkana pokažu Evropi i svetu svoje inovativno lice i da se dozvoli mladima da daju svoj doprinos digitalnoj transformaciji evropskog kontinenta, poruka je eksperta Ujedinjenih nacija za digitalne inovacije Marte Arsovske-Tomovske, uoči formiranje novih vlada u regionu.

Arsovska-Tomovska, koja je i savetnica za digitalizaciju i inovacije u Kabinetu predsednice Vlade Srbije, kaže za Tanjug da država trenutno radi na formiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << velikog fonda - "Fond fondova", koji će okupiti finansijske ulagače, poput Svetske banke, MMF-a, EBRD-a i privatnih investitora, kako bi zajedno iz jedne kase moglo da se investira u razvoj domaćih kompanija, njihovu digitalizaciju, startapove...

Tehnološki napredak sveta, koji je trebalo da traje godinama, zbog pandemije korone se "zipovao" u svega nekoliko meseci pa je došlo do velikih inovacija koje se prema oceni Arsovske-Tomovske, dešavaju kada su ljudi pogurani da izađu iz zone konfora kako bi rešili akutni problem pred njima - zdravstvenu i ekonomsku krizu.

Sada, više nego ikada, potrebno je da se Srbija i region uključe u svetske tokove digitalizacije i privuku ulagače.

"Potrebno je da se otvori više investicionih Vi-Si fondova ( Venture capital fondovi ili fondovi rizičnog kapitala), da se otvori 'fond fondova' i na tome se već radi, a koji bi privukao više državnih budžetskih para, velike investicione banke, Svetsku banku, MMF, EBRD-a, nemačku KfW banku, privatni novac...", kaže Arsovska-Tomovska.

Rad na brojnim digitalnim projektima u zemlji koji su definisani u strateškim dokumentima države a u okviru Digitalne agende Srbije, se zbog korone ubrzao i mnogi su završeni i pre postavljenih rokova.

Srbija je, inače, proglašena nedavno za jednu od 5 zemalja u svetu po produktivnosti inovacija za vreme korona krize, podseća ona.

Na pitanje Tanjuga da li je zbog pandemije koja je ubrzala digitalne projekte u zemlji upravo zato potrebno "apdejtovati" Digitalnu agendu i strateška dokumenta, Arsovska-Tomovska smatra da se to dogodilo samo po sebi, ali da jeste potrebno uraditi reviziju pojedinih strateških dokumenata i planova.

"Godine tehnološkog napretka spakovali smo u nekoliko meseci, pa čak i nekoliko nedelja i digitalna transformacija se neverovatno ubrzala. Nikada do sada u istoriji čovečanstva nije bilo toliko inovacija, jer najbolje inovacije se dešavaju kada izađete iz zone komfora i rešavate probleme".

Srbija će u novembru ove godine biti prisutna na najvećoj svetskoj konferenciji za dalji razvoj inovativnih kompanija posle krize, a na poziv Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

"OESD je pozvao premijerku da zajedno sa predsednicom Estonije, premijerkama Novog Zelanda i Finske, predsednikom Francuske i predsednicom Evropske komisije otvore najveću svetsku konferenciju za dalji razvoj inovativnih kompanija posle krize".

I zato je sada, u "novoj normalnosti" kako se naziva period korone, prilika za srpsku IT scenu da istupi i privuče investitore koji već sele svoj kapital iz drugih industrija u IT sektor.

"Nikada ne propuštaj dobru krizu", kaže Arsovska-Tomovska citirajući reči nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila.

Potrebno je, savetuje, da se brže prestrojimo i bolje iskoristimo potencijale, naše globalno priznate talente, državne podsticaje, saradnju mladih u regionu, geografsku lokaciju, pristupačnu obrazovanu i iskusnu radnu snagu...

To je "paket" koji Srbija ima a nešto što malo koja zemlja u svetu može investitorima da ponudi.

"Sada je vreme da region Zapadnog Balkana pokaže Evopi i svetu svoje inovativno lice, da damo mladima da nas vode u toj transformaciji i da zajedno počnemo da projektujemo optimizam... Nove vlade u regionu su u fazi formiranja, ovo je poruka za sve nove vlade".

Srbija je, smatra, uradila odličan posao u zadnjih nekoliko godina kada je odlučila da pozicionira IT kao prioritetnu industriju i da radi na digitalizaciji svih društvenih sfera.

Sada je važnije više nego ikada da se to nastavi, poručuje Arsovska-Tomovska.

Podaci pokazuju da ICT sektor u Srbiji svake godine raste za 25 odsto a bilo bi dobro, smatra, da se postavi cilj da izvoz raste i 40 posto.

Ovaj sektor, dodaje, doprinosi 5,3 odsto BDP-u a treba pogurati da bude što pre 10 procenata.

Smatra da uslovi za to postoje i da država treba da daje subvencije, direktne ili indirektne, kao što je to bio slučaj u Americi, gde su i Gugl i Tesla i Epl na početku bili subvencionisani od strane države, kao što je to u Izraelu, Kini...

Kaže da će pored već realizovanih projekata, uvođenja IT u obrazovni sistem u niže razrede osnovne škole, Master 4.0 studije, poreske i druge olakšice, osnivanje stat-ap habova, data centara, do kraja godine nova vlada izaći sa novim projektima.

Na pitanje Tanjuga šta je po njenom mišljenju razlog što Srbija još uvek nema ni jednog "jednoroga" ("unicorn" - startap kompanija čija je procenjena tržišna vrednost preko 1 milijardu dolara), dok je na primer, pre desetak dana najavljeno da će američki equity fond investirati 200 miliona dolara u Hrvatsku kompaniju Infobip, kaže da to što formalno još nemamo ovo "priznanje" ne znači da nema kompanije u zemlji koja vredi milijardu dolara, i onih koji "nezvanično" već zaslužuju ovakvo visoku investiciju.

Srbija je u ranoj fazi razvoja svog startap ekosistema, takozvanoj fazi aktivacije, a oko 200 startapova imaju potencijal za veliki rast što, kako je rekla, nije mala brojka.

Fokus države je zato, kaže, na podršci investicijama u blokčejn, gejming, agritek industriju, projekte u oblasti veštačke inteligencije, a namera je da se i preduzećima u tim sektorima približe Evropski programi i fondovi.

Arsovska-Tomovska kaže da je IT industrija do sada beležila rast, ali da eksponencijalni - "silovit" rast tek sledi u narednih tri do pet godina i da će dugo trajati na leđima digitalne transformacije sveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.