Sastanak Vučića i Sija, potpisana dva sporazuma

Izvor: RTS, 18.Sep.2018, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Vučića i Sija, potpisana dva sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Domu naroda u Pekingu sa kineskim kolegom Si Đinpingom. Srbija ubire mnoge plodove projekta koji je pokrenuo predsednik Si "Jedan pojas – jedan put", rekao je Vučić na sastanku. Potpisana dva sporazuma iz oblasti infrastrukture.
Nakon rukovanja dvojice predsednika usledio je sastanak dve delegacije. Kao domaćin, Si je poželeo dobrodošlicu Vučiću i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da smatra da je on dobar prijatelj i partner Kine i da se iskreno zalaže za razvijanje odnosa, što, kako je rekao, veoma ceni.

Podsetio je da je Vučić 8. maja učestvovao na Prvom forumu "Jedan pojas, jedan put" u Kini kada su, kako kaže, detaljno razmenili mišljenja o saradnji Srbije i Kine u tom okviru.
"Sa zadovoljstvom primećujem, godinu dana kasnije, da se Sporazumi koji smo tada potpisali ostvaruju jedan po jedan. To me mnogo raduje", napomenuo je Si.
U svetu se, istakao je, dešavaju duboke i složene promene.
"U tim promenama međunarodna saradnja je sve značajnija i strateška saradnja Srbije i Kine je takođe veoma važna. Spreman sam da i dalje održavam stratešku komunikaciju u razmeni mišljena sa Vama, predsedniče, da zajedno unapređujemo naše odnose", istakao je Si.
Vučić je rekao da je počastvovan, da dve zemlje gaje prijateljske i bliske odnose i da se trudi da se tako nastavi, kao i da Sija smatra prijateljem.
Istakao je da se odvija niz važnih ekonomskih projekata između dve zemlje i da je nešto naučio od Sija na sastancima – da od te inicijative korist nema samo Kina, već sve zemlje na tom putu.
Srbija ubire mnoge plodove projekta koji je pokrenuo predsednik Si "Jedan pojas – jedan put", rekao je Vučić.

Nakon sastanka sa Sijem, Vučić se obratio novinarima, kojima je rekao da će predsednik Kine ponovo doći u Srbiju.  
Predsednik Kine je na kraju radnog dana priredio večeru za predsednika Vučića kao i za predsednike Estonije, Letonije i Samoe.
Predsednik Srbije boravi u višednevnoj poseti Kini. Sutra će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom "Novi pobednici", a u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, poznatijem kao "letnji Davos".
Vučić će u Tjenđinu, gde se Forum održava, takođe imati sastanak sa kineskim premijerom Li Kećangom. Biće to četvrti put da se sastaju predsednik Srbije i premijer Kine.
Vučić će u Tjenđinu, takođe, razgovarati sa guvernerom provincije Hebej Su Đinom i predstavnicima kompanije "Hbis".
Do sada je potpisano nekoliko vrednih sporazuma, među kojima su oni o investicijama u grad Zrenjanin i sporazum sa kompanijom "Ciđin", koja bi u RTB "Bor" trebalo da uloži gotovo milijardu i po dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.