Šarčević o blokadi Rektorata: Neko narušava prava velikog broja studenata

Izvor: RTS, 20.Sep.2019, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević o blokadi Rektorata: Neko narušava prava velikog broja studenata

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za RTS da nova akademska godina počinje u malo otežanijim okolnostima, jer je zgrada Rektorata nekoliko dana u blokadi. Istakao je da neko narušava prava velikog broja studenata, ali da se nada da će se sve razumno rešiti.
Mladen Šarčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da rektorski tim pregovora sa grupom studenata koja je u zgradi Rektorata.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Rektorski tim pregovora sa tom grupom studenata koja ima nekakve čudne zahteve, koji nisu uopšte studentski zahtevi. Govori se isključivo o političkim zahtevima", rekao je Šarčević i dodao da grupa studenata to radi kao "eksponenti određene političke grupacije".
Ukazao je da samo može da dâ podršku rektoru Beogradskog univerziteta, što čini mejlovima i porukama.
"Vlada se ne meša i ne treba da se meša. Ako autonomija univerziteta važi za Vladu, važi za sve, važi i za opoziciju. Ja neću govoriti o grupi studenata, govoriću o opoziciji", naveo je Šarčević.
"Neko narušava prava velikog broja studenata, ima 105.000 studenata Beogradskog univerziteta. Ako ne mogu da dobiju potvrdu oni neće dobiti dom, neće mnoga prava moći da ostvare, a neko misli da ću ja sada to da nemo pratim, da produžavam i izmišljam rokove", dodao je ministar.
Istakao je da je to opstruktivno ponašanje i kršenje zakona.
"Sebi dajete za pravo da imate politički stav o nečijem doktoratu, pa imate lažnu knjigu na Ekonomskom fakultetu, što tamo nije okupirano", upitao je Šarčević.
Smatra da je rešenje ono što radi rektorka, a to je da se ljudski razgovara.
"Nije rešenje sila, to niko nije ni predložio niti pokušava. Ali ja zaista pozivam ljude koji su ovo organizovali da shvate da ugrožavaju mnoge mlade ljude", istakao je Šarčević.
Dodao je i da je Unija studenata SKONUS dala svoje saopštenje o svemu tome, kao i da to ne podržavaju i da to nije ni u čijem interesu.
Na pitanje ko će da reši ovaj problem, jer se približava 1. oktobar i početak akademske godine, Šarčević kaže da će to učiniti "onaj ko je započeo i onaj ko je izmislio da ovo može da radi".
"Taj mora da kaže preterali smo, dali smo sebi autogol. Ne sme niko da narušava autonomiju nečega što je institucija od nacionalnog značaja", istakao je Šarčević.
Nada se da će se sve razumno rešavati i da će rektorski tim reći ono što treba. "Ako neko sumnja u nečije papire, dokumenta, diplome, to je u postupku. Zašto vi unapred utičete, kao kada biste na sud uticali da donese neku odluku", dodao je Šarčević.
"U slučajevima vršnjačkog nasilja pokrenuti postupak i protiv roditelja"
Govoreći o vršnjačkom nasilju, Šarčević kaže da pored slučaja nasilja u Barajevu postoje i druga dva prijavljena slučaja u Maloj i Velikoj Moštanici i Zemunu, ali da se incident među vršnjacima nije desio u školi, nego na ulici iza škole u večernjim satima, ali je škola prijavila.
"Mi smo bar uspeli donekle da obrazovni sistem nešto ne prikriva. To je prvi veliki korak koji smo uradili, a ako neko prikriva, desi se, kao i direktoru barajevske škole, da dobije otkaz. Jednostavno, dva dana niste prijavili i mi ne znamo sa čim se suočavamo i borimo i to ne sme", rekao je Šarčević i dodao da je neophodna nulta tolerancija prema vršnjačkom nasilju.
Ukazao je da su napravili mrežu od 76 savetnika u 17 školskih uprava, SOS kanal, da imaju tačnu statistiku i da se 840 slučajeva godišnje prijavi. "Ovakvih slučajeva kao što je u Barajevu bilo je viđeno samo deset odsto i to se smanjuje", dodao je ministar.
Istakao je da je njegova poruka da moraju da se probude centri za socijalni rad i svi drugi državni organi.
"Tužilaštvo je dalo najzad tužbu za ove dve devojčice, ali nije kompletno. U zakonima stoji da je za maloletno dete odgovoran roditelj. Onog časa kada društvo, tužilaštvo i centri za socijalni rad, kada direktor škole pokrene postupak protiv roditelja, shvatiće da treba da se bave svojom decom", dodao je Šarčević.
"Odgovornost je najviše na porodici i roditeljima", naglasio je ministar.
Upitao je šta rade školski psiholozi i pedagozi kada druga deca snimaju nasilje i smeju se. "Da li je to zvono za uzbunu da se sazivaju i opštinski sastanci roditelja koje smo dizajnirali i koje su mnoge lokalne samouprave ignorisale", dodao je ministar.
"Ja dajem jedino garanciju da će školski sistem sebe utegnuti do kraja i to ne blefom nego smo napravili timove – SOS kanal, jedinica u Ministarstvu, jedinice po školskim upravama i prevencija", rekao je Šarčević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Razgovori sa studentima koji blokiraju zgradu Rektorata moraju biti nastavljeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2019

Razgovori sa studentima iz udruženja 1 od 5 miliona, koji već nedelju dana blokiraju zgradu Rektorata, moraju biti nastavljeni jer je to jedini način da se dođe do rešenja, rečeno je danas na zajedničkoj sednici članova Senata, Saveta i Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.