Saradnja policije dovela do slamanja velike mreže krijumčarenja narkotika

Izvor: Southeast European Times, 04.Nov.2013, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja policije dovela do slamanja velike mreže krijumčarenja narkotika

Četvorogodišnja policijska istraga je završena, a tokom nje je izvršeno preko 70 hapšenja na osnovu optužbi vezanih za narkotike.

04/11/2013

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 4.11.2013.

Agencije za sprovođenje zakona iz nekoliko zemalja EU i Balkana sarađivale su u operaciji koja je dovela do rasturanja velike mreže krijumčarenja narkotika na Balkanu koja snabdeva zemlje EU heroinom i drugim drogama.

Policija i >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << tužioci sa Kosova, iz Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije okončali su nedavno četvorogodišnju operaciju hapšenjem sedam osumnjičenih u Albaniji i dvoje u Italiji, na osnovu optužbi za trgovinu drogom i druga povezana krivična dela, čime se ukupan broj hapšenja u istrazi popeo na 71.

Policija je zaplenila 600 kilograma heroina i 500 kilograma marihuane u 117 pretresa obavljenih tokom operacije.

„Operacija je bila fokusirana na kosovsko-albansku grupu organizovanog kriminala koja je bila uključena u krijumčarenje velikih količina heroina iz Albanije u Italiju, preko Kosova i BiH“, navodi se u saopštenju Evropola.

Evropol navodi da je operacija bila deo Multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih pretnji (EMPACT) za zapadni Balkan, koja teži promovisanju međunarodnog timskog rada kako bi se slomile grupe organizovanog kriminala koje ugrožavanju bezbednost EU.

Evropol kaže da mreže organizovanog kriminala koje krijumčare heroin iz Avganistana u zemlje EU ugrožavaju bezbednost pretvarajući EU u destinaciju narkotika.

Eksperti navode da je policijska saradnja tokom cele istrage rezultirala obezbeđivanjem dokaza neophodnih za pokretanje krivičnih postupaka zbog aktivnosti kosovskih kriminalnih mreža.

„U uslovima u kojima organizovani kriminal prerasta u regionalni neophodno je regionalizovati i internacionalizovati borbu protiv njega“, rekao je Džavit Šalja, profesor na Univerzitetu Luarasi u Tirani, u Albaniji, u izjavi za SETimes.

Policija BiH rekla je da postoji potreba da se nastavi sa EMPACT pristupom, posebno s obzirom da grupe organizovanog kriminala sve više sarađuju između sebe.

„Ova akcija je još jedan dokaz da policijske agencije u regionu imaju dobru saradnju“, rekao je direktor policije Republike Srpske u BiH Gojko Vasić za SETimes.

Balkanske policijske snage poslale su poruku da su odlučne da se zajedno suprotstave organizovanom kriminalu, koji se pretvorio u moćnu transnacionalnu organizaciju, rekao je Ramadan Iljazi, izvršni direktor Kosovskog Instituta za mir u Prištini.

„Ova operacija je pokazala da moć organizovanog kriminala u regionu ne predstavlja opasnost samo za bezbednost i dobrostanje balkanskih država, nego i rizik za EU“, rekao je Iljazi za SETimes.

Zajednička policijska akcija je izuzetno važna na Kosovu, jer doprinosi poverenju javnosti u institucije, koje Kosovo i dalje učvršćuje, rekao je Petrit Zogaj, izvršni direktor pokreta Fol iz Prištine.

„Takve akcije jačaju poverenje građana Kosova u državno i institucionalno uređenje. To je tako i zato što kosovska [javnost] počinje da uviđa kako izgledaju regionalna saradnja i razmena najboljih iskustava u sektoru sprovođenja zakona“, rekao je Zogaj za SETimes.

Dopisnik Dražen Remiković iz Sarajeva doprineo je ovom izveštaju.

Kako će kooperativna nastojanja policija da se iskorene mreže trgovine narkoticima doneti korist zemljama? Izložite svoje mišljenje ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.