Saradnja ministarstava radi  reda na rekama; Efikasnija borba protiv sive ekonomije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 14:52

Saradnja ministarstava radi reda na rekama; Efikasnija borba protiv sive ekonomije

Ministarstvo unutrašnji poslova danas je sa Ministarstvom saobraćaja i Upravom carina Ministarstva finansija potpisalo memorandume o saradnji koji će doprineti efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije, povećanju bezbednosti i striktnom poštovanju saobraćajnih propisa na rekama Srbije.

Potpisnik oba memoranduma, od kojih je prvi o uspostavljanju efikasnosti sistama kontrole plovila, a drugi za uspostavljanje efikasnog sistema sprečavanja krivičnih dela i prekršaja, ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da će posle postignutih dogovora na rekama Srbije, a posebno na Dunavu, biti više reda.

"Zahvaljući potpisanim sprorazumima ćemo se efikasnije boriti i sa sivom ekonomijom i sa bezbednošsću na rekama", rekao je on.

Vulin je rekao da je MUP po prvi put formirao posebnu jedinicu koja se bavi rekama i koja će se boriti protiv sive ekonomije i drugih nelegalnih aktivnosti.

Dodao je da će se ta jedinica baviti očuvanjem sigurnosti i bezbednosti svih učesnika u plovnom saobraćaju.

Naglasio je da su se kroz potpisana dokumenta nadležni dogovorili oko uspostavljanja procedura.

Dodao da je sa Upravom carina dogovorena i tehnička pomoć u vidu novih plovila i dronova, odnosno svega što je MUP-u neophodno da suzbije nelegalnog ponašanja na rekama.

Vulin je rekao da je i dosadašnja saradnja sa Carinom kroz rad granične policije imala dobre rezultate.

On je istakao da više nego na novcu država gubi na autoritetu kada se neko na međunarodnom plovnom koridoru ponaša neodgovorno i naglasio da zahvaljujući dogovorenoj saradnji to više neće biti moguće.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je da će Srbija uložiti više od pola milijarde evra u luke, bezbednost plovidbe i uređenje reka i naglasio da bi ta ulaganja imala smisla mora da se pobedi siva ekonomija na rekama.

"Gubili smo godišnje dva miliona evra zbog nelegalnog pretovara robe na Dunavu, Savi i Tisi. Uspeli smo da identifikujemo oko 147 nelegalnih deponija šljunka i peska, od koji smo 100 uveli u legalan rad, a oko 30 zatvorili. Za borbu protiv sive ekonomije na rekama neophodna nam je pomoć MUP-a", rekao je on.

Momirović je dodao da je vodni transport u Evropi najvažnija grana saobraćaja te ocenio da su ulaganja u vodni saobraćaj i infrastrukturu u Srbiji velika perspektiva.

Vd direktor Uprave Carina Branko Radujko rekao je da je iznos naplaćenih carina u ovoj godini za milijardu evra viši nego u istom periodu 2020. i skoro 750 miliona evra veći u odnosu na 2019. godinu kada nije bilo pandemije.

Za postizanje takvog rezultata on je zahvalio na podršci MUP-u i drugim državnim organima i agencijama.

"Bez te podrške ne bi mogli da ostvarimo tako impresivan rezultat. U sprečavanju krijumčarenja i drugih aktivnosti na rekama tu smo da podržimo MUP i zajedno sa drugima damo pun doprinos zaštiti interesa Srbije", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.