Samogasivi papir od sledeće godine obavezan za sve cigarete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2022, 16:04

Samogasivi papir od sledeće godine obavezan za sve cigarete

Sve cigarete koje se stavljaju na tržište Srbije od 1. januara naredne godine, moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, saopštili su danas iz Ministarstva privrede.

Cigarete koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci biti dužni da dokažu na zahtev tržišne inspekcije.

Tokom pripreme Pravilnika o utvrđivanju Liste srpskih standarda iz oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opšte bezbednosti proizvoda, Ministarstvo privrede intenzivno je sarađivalo sa predstavnicima velikih proizvođača cigareta: British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI), Philip Morris International (PMI) i predstavnicima PKS.

Početkom 2020. godini sa navedenim proizvođačima postignut je konsenzus da je radi blagovremene pripreme proizvodnje prema novim zahtevima za papir, potrebno predvideti prelazni period od dve godine.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran je 2021. godine, dok odredbe vezano za samogasivi papir počinju da se primenjuju 1.januara 2023.godine.

Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete, navodi se u saopštenju.

Izmena zahteva za proizvodjače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OD PRVOG JANUARA NA SNAZI NOVO PRAVILO: Sve cigarete će morati da budu proizvedene na potpuno drugačiji način

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2022, 07:20

Ovo je saopštilo Ministarstvo privrede..Cigarete koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci biti dužni da dokažu na zahtev tržišne inspekciji, navodi se u saopštenju Ministarstva...Tokom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.