Samo ja i Peščanik krivi za Savamalu; Pokazala je...

Izvor: B92, 09.Avg.2018, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Samo ja i Peščanik krivi za Savamalu"; "Pokazala je..."

Sociološkinja Vesna Pešić izjavila je da za nelegalno rušenje objekata u beogradskoj četvrti Savamala nije odgovarao niko, osim nje i portala "Peščanik".

Ona je za N1 kazala da je nelegalno rušenje u Savamali najskandalozniji događaj jer je država suspendovana, građani su maltretirani, privatna imovina rušena noću pod fantomkama, ali da veruje da neće biti rešen zato što se zna ko ga je sproveo, kao što se imenom i prezimenom zna ko je iza nelegalnog objekta na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pančićevom vrhu na Kopaoniku.

"Od celog tog skandala (u Savamali), svelo se na mene. Od svega toga, jedino sam ja stradala. Dve urednice 'Peščanika' i ja treba da platimo kaznu za sve što se događalo", kazala je Vesna Pešić.

Presudom Višeg suda u Beogradu, po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kojom su portal "Peščanik" i ona kao stalna saradnica osuđeni da solidarno isplate 200.000 dinara Stefanoviću, kao i druge sudske troškove, zbog kolumne "Dosoljavanje" u kojoj je autorka iznela mišljenje o nelegalnom rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu i o izjavama ministra policije povodom tog događaja.

Ocenjujući da vlast koristi najgrublje izraze u obračunima sa svojim kritičarima, Vesna Pešić je kazala da nije očekivala da će biti tužena zbog tog teksta, koji je, kako je navela, pomalo i satiričan.

"Ja jesam koristila određene reči na jedan upadljiv način, zato što sam smatrala da su neka njegova (Stefanovićeva) objašnjenja zašto policija nije reagovala u Savamali - da ona nije reagovala zbog toga što policija nije htela sebe da izlaže opasnosti jer su kablovi bili otvoreni - od svih gluposti koje je rekao, neviđena glupost. Glupost je još veća kada se zna da je policija zvana da spreči nelegalno rušenje. Pa, što su otvoreni kablovi!? Ti si to morao da sprečiš", objašnjava Vesna Pećić.

Kvalifikujući takvo objašnjenje ministra kao "najgluplje", Vesna Pešić je rekla da nije mislila na njega lično, već da je to izuzetno glupa izjava za jednog ministra policije.

Podsetila je da vladajuća većina u Skupštini Srbije koristi najgrublje izraze u obračinima sa svojim političkim protivnicima, da predsednik države Aleksandar Vučić u javnom govori koristi izraze poput "kompletni idioti", "ološ", "debili" itd.

Ona je kazala da se sudija koja je donela prvostepenu presudu nije držala zakona, strogo je, kako navodi, izbacila kontekst rušenja u Savamali u kojem se sve dešava, a i "izmislila je da javna kritika mora da bude srazmerna određenim funkcionerima".

"Celog života sam u politici, i sad će ovaj ministar i ovaj predsednik da mi zabrane da govorim. Makar visila na Terazijama, ja ću uvek da govorim ono što mislim", poručila je Vesna Pešić.

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) i državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković ocenila je danas da je sociološkinja Vesna Pešić svojom izjavom o presudi Višeg suda u Beogradu pokazala da će "nastaviti istim tempom u vređanju i omalovažavanju drugih".

Reagujući na izjavu Vesne Pešić o presudi po kojoj su portal "Peščanik" i ona kao stalna saradnica osuđeni da solidarno isplate 200.000 dinara ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, Popović Ivkovićeva je u otvorenom pismu na svom nalogu na Tviteru navela da "Pešić želi da ospori nezavisnost sudija kao ličnosti i njihovu slobodu da donesu odluku na osnovu sopstvene presude".

"Očigledno povređena presudom Višeg suda u Beogradu, ne skriva svoj ego i jasno daje do znanja da će nastaviti istim tempom u vređanju i omalovažavanju drugih", navela je Popović Ivkovićeva u otvorenom pismu.

Ona je dodala da povezivanje ministra Stefanovića sa rušenjem u Savamali od Vesne Pešić predstavlja vrhunac bahatosti.

Prema njenim rečima, zabrinjavajuće je to kako sociološkinja i pojedina novinarska udruženja imaju različite aršine u tumačenju sudskih presuda.

"Kada se u slučaju tužbe Nebojše Stefanovića protiv NIN-a donese odluka koja je njima podobna, onda se govori o nezavisnom i nepristrasnom sudstvu i sudije se veličaju, a kada je suprotno, sudije se stavljaju na stub srama, provlače kroz blato i osporavaju, tobože sa tvrdnjama o politički motivisanim odlukama", navela je Popović Ivkovićeva.

Ona je dodala da Pešićeva ide još dalje tvrdnjama da se "sudija nije držala zakona".

"To samo ukazuje da bi ona pravdu uzela u svoje ruke i kao vrhovni sudija vratila vreme kada su njeni politički saveznici upravljali državom, a politički neistomišljnici ubijani na protestima".

Popović Ivkovićeva je ocenila da presuda Višeg suda nema nikakve veze sa slučajem rušenja u Savamali, niti je bila predmet sudskog spora, a da Pešić pokušava da skrene temu u potpuno drugom pravcu.

"Vesni Pešić su uvrede svakodnevni vokabular, a sada perfidno sebe predstavlja kao žrtvu i uvredu na račun Nebojše Stefanovića u svom maniru 'dosoljavanja' opravdava sa rušenjem u Savamali. To radi i danas u svojim organizovanim napadima na ministra i aktuelnu vlast", navela je ona.

Ona je dodala da će Stefanović po donošenju konačne presude odštetu od 200.000 dinara uplatiti porodicama poginulih radnika MUP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.