Samardžić: Tiha kapitulacija na Kosovu

Izvor: RTS, 06.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Tiha kapitulacija na Kosovu

Uvođenjem privremenih mera u opštinama Peć i Priština na Kosovu i Metohiji, Vlade Srbije sprovodi tihu kapitulaciju na Kosovu, smatra potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić smatra da uvođenje privremenih mera u opštinama Peć i Priština na Kosovu i Metohiji predstavlja "nastavak tihe saradnje" Vlade Srbije sa kosovskim vlastima.

"To predstavlja zakonski sumnjiv poduhvat jer se privremene mere uvode >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukoliko skupština opštine ne zaseda tri meseca i ako opština ne usvoji budžet i Statut, što ovde nije slučaj", ocenio je Samardžić na konfereneciji za novinare DSS-a.

Prema njegovom mišljenju, ovakav postupak vodi političkom podvajanju stanovništva. Kako je objasnio, na taj način se "deo ljudi gura u kosovske institucije, dok se drugi tera sa Kosova".

"Na ovaj način uvode se privremeni organi lojalni Beogradu", rekao je Samardžić i najavio da će poslanički klub DSS-a pokušati da stavi to pitanje na dnevni red Skupštine, iako, kako je ocenio, za to postoji mala verovatnoća.

Potpredsednik DSS-a je rekao i da su na Kosovu u toku pripreme za nove izbore i ocenio da je cilj kosovskih vlasti da uključe i Srbe, što mogu da urade jedino ako ukinu lokalnu samoupravu koja je legitimno izabrana na izborima 11. maja prošle godine.

Predsednik opštine Peć Radojko Dunjić objasnio je da je u toj opštini koalicija DSS-NS osvojila vlast na lokalnim izborima, koju je sprovodila regularno, i dodao da "sada Vlada Srbije u tim opštinama postavlja ljude koji sarađuju sa kosovskim institucijama".

Član Glavnog odbora DSS Marko Jakšić navodi da se "beogradske proevropske vlasti ne bave životnim problemima kako se ne bi zamerile Evropskoj uniji".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DSS: Vlada sprovodi kapitulaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2009

BEOGRAD - Uvođenjem privremenih mera u opštinama Peć, Klina, Priština i Štrpce Vlada Srbije, u stvari, sprovodi "tihu kapitulaciju na Kosovu", ocenio je danas potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić...Vlada Srbije je ranije donela odluku o uvođenju privremenih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tvrde da nije bilo finansijskih zloupotreba

Izvor: Danas, 06.Apr.2009

Odluka Vlade Srbije o uvođenju privremenih mera uprave u opštinama Priština i Peć, kao i pretnje drugim lokalnim opozicionim opštinama na KiM koje ne drži vladajuća koalicija u republičkom parlamentu, predstavlja tihu kapitulaciju Beograda i upućivanje kosovskih Srba na rad sa institucijama...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.