Sajber napadi u Nemačkoj: Dvadesetogodišnji haker tvrdi da je provalio u podatke političara

Izvor: B92, 08.Jan.2019, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajber napadi u Nemačkoj: Dvadesetogodišnji haker tvrdi da je provalio u podatke političara

Osumnjičeni, koji je rekao da je sve uradio sam, sebe je nazvao "B0g“.

Za sve hakerske napade posle kojih su objavljeni privatni podaci političara u Nemačkoj, pa i same Angele Merkel, odgovoran je jedan dvadesetogodišnjak, saopštila je nemačka policija.

Potpisuje se kao "B0g", a objavio je privatne informacije političara, novinara i drugih slavnih ličnosti na Tviteru, pod korisničkim imenom @_0rbit.

Policijski istražitelji su rekli da se mladić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još školuje i živi sa roditeljima.

Osumnjičeni je izjavio da je sve radio sam i da je bio ljut zbog izjava javnih ličnosti koje je napao.

Oštećeno je oko 1.000 ljudi, uključujući nemačku kancelarku.

Ciljao je političare iz svih većih političkih stranaka, izuzev krajnje desničarske AfD. Ipak, istražitelji su rekli da još nisu pronašli dokaze o političkim sklonostima osumnjičenog.

Hakeri udarili na nemačke političare, meta i Angela Merkel

Kancelarka Merkel: nemačka umetnica u preživljavanju

Nemačka federalna kriminalistička policija (BKA) je saopštila da informacije objavljene na internetu uključuju telefonske brojeve, adrese, podatke o kreditnim karticama, fotografije i privatne poruke.

Istražitelji su rekli da je nemački građanin kojeg su uhapsili sarađivao i pokazao im dokaze do kojih nisu mogli da dođu bez njegove pomoći. Policija i dalje pregledava zaplenjeni kompjuter.

U saopštenju, BKA navodi da je muškarac uhapšen nakon pretresa njegovog doma u nedelju u državi Hese. Optužen je za špijuniranje i neovlašćeno objavljivanje podataka.

Međutim, pušten je na slobodu "zbog nedostatka osnova za pritvor", saopštila je policija. U obzir su uzete i njegove godine i saradnja sa policijom.

Tviter nalog @_0rbit je sada ugašen.

U ličnim podacima na nalogu je pisalo da ga interesuju "istraživanja u oblasti bezbednosti".

Od oko hiljadu političara, poznatih ličnosti i novinara čiji su privatni podaci i informacije procureli u javnost, oko 50 slučajeva se vodi kao "ozbiljniji", uključujući privatnu prepisku ili fotografije, rekli su zvaničnici.

Među pogođenima su:

U subotu je Agencija za bezbednost informacija BSI saopštila da je član nemačkog parlamenta početkom decembra prijavio sumnjivu aktivnost na svom mejlu.

U saopštenju, iz Agencije navode da su sazači za aktivnosti hakera @_0rbit tek kada su informacije procurele, odnosno kada ih je on objavio.

Nemački zvaničnici su takođe rekli da nema dokaza koji ukazuju na to da su vladini sistemi ugroženi.

Skandal je ponovo uzburkao rasprave o poboljšanju sajber sigurnosti.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sajber napadi u Nemačkoj: Dvadesetogodišnji haker tvrdi da je provalio u podatke političara

Izvor: Radio 021, 08.Jan.2019

Osumnjičeni, koji je rekao da je sve uradio sam, sebe je nazvao „B0g“...EPAKorisnik @_0rbit na Tviteru je svaki dan u decembru objavljivao privatne informacije..Za sve hakerske napade posle kojih su objavljeni privatni podaci političara u Nemačkoj, pa i same Angele Merkel, odgovoran je jedan dvadesetogodišnjak,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.