Sajam učeničkih zadruga u Požarevcu

Izvor: RTS, 08.Nov.2019, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam učeničkih zadruga u Požarevcu

Učeničke zadruge su tradicija koju su zadržale sve osnovne i srednje škole u požarevačkom kraju. Na Dan prosvetnih radnika, organizovan je Sajam u Poljoprivrednoj školi.
Na Sajmu učeničkih zadruga u Poljoprivrednoj školi „Sonja Marinković“ predstavilo se njih 15.

„Ovo je naša zadruga, 'Tkanica' se zove, pravimo razne ukrase, mirišljave sveće od raznih aroma i boja“, kaže Dijana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milosavljević iz Osnovne škole „Miloš Savić“ iz Lučice, a Strahinja Manojlović iz požarevačke Politehničke škole dodaje: „Mi u našoj zadruzi popravljamo male kućne aparate, pravimo makete, kao što možete videti.“
Ministar Mladen Šarčević posetio je i školu „Sveti Vladika Nikolaj“ u Bradarcu. Učenici ove škole imaju svoju zadrugu sa plastenicima, a preko digitalne knjižare kupuju udžbenike i školski pribor po nižim cenama.
„Učeničke zadruge su jako dobra mesta gde se sve ovo što ste danas videli ovde povezuje. Učenje, znanja, teorija i praksa, vaspitna funkcija i neka korist“, navodi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
Požarevac je prvi grad u Srbiji čije sve srednje i osnovne škole imaju učeničke zadruge. Zato je sa Ministarstvom prosvete potpisan i sporazum o saradnji.
„I mi smo već doneli odluku da ćemo im za sve one manifestacije koje Grad ovde organizuje pružiti besplatne štandove, prostor za te učeničke zadruge i na taj način i kroz neke druge vidove, naravno, pomoći tim učeničkim zadrugama da nastave sa svojim životom i radom“, najavljuje Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.
Ministar Šarčević je najavio da će od sledeće godine u gimnazijama biti uvedena specijalizovana odeljenja za istoriju i geografiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.