Sahranjene prve žrtve, a Tramp nije dobrodošao u Pitsburg

Izvor: B92, 30.Okt.2018, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjene prve žrtve, a Tramp nije dobrodošao u Pitsburg

Pitsburg -- Jevrejska zajednica u Pitsburgu okupila se da bi sahranila prve žrtve najsmrtonosnijeg napada na Jevreje u američkoj istoriji.

Istovremeno se najavljuju protesti protiv planirane posete američkog predsednika Donalda Trampa tom gradu.

U pucnjavi u subotu u sinagogi, u američkom gradu Pitsburgu, ubijeno je 11 osoba, nakon što je napadač Robert Bauers (46) uleteo u sinagogu i otvorio vatru uz povike "svi Jevreji moraju da umru", podseća Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Napadač je sada u pritvoru bez mogućnosti kaucije. Taj napad je podgrejao nacionalnu debatu o Trampovoj političkoj retorici, koja je, kako tvrde kritičari, doprinela usponu desničarskog ekstremizma u SAD.

Tramp je najavio da će posetiti policajce i druge povređene u masovnoj pucnjavi.

"Samo ću odati počast", izjavio je Tramp za Foks njuz, što je odmah naišlo na oštre kritike lokalnih jevrejskih lidera koji su poručili da nije dobrodošao. Više od 43.000 ljudi stavilo je svoj potpis na pismo, u kojem se jevrejska organizacija protivi "nemoralnoj agendi Trampove administracije i Republikanske stranke".

Gradonačelnik Pitsburga Bil Peduto je rekao da de on takođe protivi Trampovoj poseti i poručio da bi predsednik trebalo da sačeka da se obave sve sahrane, pošto bi, u suprotnom, dodatne mere bezbednosti zasignurno skrenule pažnju sa "prioriteta", a to je sahrana stradalih.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sahranjene prve žrtve, a Tramp nije dobrodošao u Pitsburg

Izvor: Vesti-online.com, 30.Okt.2018

Jevrejska zajednica u Pitsburgu okupila se da bi sahranila prve žrtve najsmrtonosnijeg napada na Jevreje u američkoj istoriji...Istovremeno se najavljuju protesti protiv planirane posete američkog predsednika Donalda Trampa tom gradu...U pucnjavi u subotu u sinagogi, u američkom gradu Pitsburgu,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.