Sahranjen jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Nov.2019, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić

Jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pre sahrane je održana komemoracija u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

Sporić, student fizike na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž, preminuo je 7. novembra u 22. godini posle duže bolesti.

Povodom smrti svog stipendiste Univerzitet Kembridž proglasio je trodnevnu žalost.

Sporić je završio Matematičku gimnaziju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Beogradu, nosilac je Vukove diplome i Svetosavske nagrade. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz fizike, astronomije i astrofizike, uključujući zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, 2016. godine, i na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Jedini je učenik Matematičke gimnazije koji je u jednoj školskoj godini osvojio zlatne medalje na tri međunarodna takmičenja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Matematička gimnazija i Društvo fizičara Srbije pokrenuli su inicijativu da se ustanovi nagrada koja će nositi ime Mihajla Sporića. Nagrada će biti dodeljivana srednjoškolcima koji su postigli najbolje rezultate na takmičenjima iz fizike.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.