Sahranjen vladika Atanasije na groblju manastira Tvrdoš

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2021, 05:52

Sahranjen vladika Atanasije na groblju manastira Tvrdoš

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg, u groblju manastira Tvrdoš u Trebinju.

Prethodno je ispred Sabornog hrama u Trebinju služena liturgija i opelo, a potom je ulicama Trebinja ka manastiru Tvrdoš krenula pogrebna povorka, prenela je RTRS agenciju Srna.

U povorci su, između ostalih, bili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u vladama Republike Srpske i Crne Gore, mnogobrojno sveštenstvo i veliki broj vernika.

Kovčeg sa telom vladike Atanasija pratili su episkopi Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarha srpski Porfirije je u pismu poručio da su tamo gde je bio vladika Atanasije bili i sveti oci i učitelji Crkve, "Hristos raspeti i vaskrsli, čijom silom je vladika Atanasije hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji", saopštila je SPC.

U poruci koju je koje je na nakon opela episkopu Atanasiju ispred Sabornog hrama u Trebinju pročitao mitropolit dabro-bosanski Hrizostom, kaže se da je, imajući uvek u srcu Hrista vaskrslog, vladika Atanasije činio da oni sveti oci i učitelji Crkve iz apostolskog i potonjih vremena o kojima je predavao, budu ne nekakvi naučni ili literarni, čak ni bogoslovski uzori, "nego da budu deo naših života, da uz njega budu sa nama, ne samo na predavanjima nego gotovo uvek".

"Ne mogu da izostavim jednu kapitalnu činjenicu kojom Srpska crkva, srpska kultura, srpski narod treba da se ponose: vladika Atanasije je uz pomenute svete: Justina i Nikolaja, najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac. Ovih dana i dugom vremenu koje predstoji njegovo delo će, kao i dela svetog Justina i svetog Nikolaja, biti tumačeno, proučavano, umnožavano, ali što je najvažnije njegovo delo i njegove molitve za nas pred prestolom Oca Nebeskog, privodiće Srbe Crkvi Hristovoj u vekovima dok nas bude, a biće nas dok sledeći vladiku Atanasija sledimo Svetog Savu, Svetog Lazara kosovsko-metohijskog i sve svete iz roda našega", poručio je patrijarh Porfirije.

U Hercegovini je povodom upokojenja vladike Atanasija proglašena dvodnevna žalost.



Umirovljeni episkop Atanasije umro je 4. marta u Trebinju. Lečen je u bolnici u Trebinju od virusa korona od 17. februara.

U Hercegovini je povodom smrti episkopa Atanasija proglašena dvodnevna žalost.

Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju, 8. januara 1938. godine. Završio je Bogosloviju u Beogradu 1958. godine, u generaciji sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Lavrentijem.

Po povratku iz vojske zamonašio se u manastiru Pustinji kod Valjeva 3. decembra 1960. godine. Od 1991. bio je episkop banatski, a sledeće godine je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.