Šahovska igra na jugozapadu Arabijskog poluostrva: Ko može da okonča rat u Jemenu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2019, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šahovska igra na jugozapadu Arabijskog poluostrva: Ko može da okonča rat u Jemenu?

Tradicionalno savezništvo Rijada i Ujedinjenih Arapskih Emirata pod znakom pitanja 

Saudijska Arabija, nakon što su se u Jemenu lokalni saveznici okrenuli jedni protiv drugih, nastoji svim silama da sačuva koaliciju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Oni se, kao sunitsko savezništvo, zajedničkim vojnim snagama bore protiv šiitske koalicije - Irana i Hutu pobunjenika.

Tako je bilo u početku.

Borbe za uticaj u Jemenu su gotovo do pucanja dovele >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tradicionalno savezništvo Rijada i njegovog ekonomskog regionalnog partnera Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Početkom avgusta, Ujedinjeni Arapski Emirati otvoreno su stali na stranu južnih separatista Jemena, boreći se protiv vladinih snaga iza kojih snažno stoji Saudijska Arabija. U borbama na jugu organizovali su samostalno vazdušne napade sprečavajući tako vladine snage da vrate teritoriju oko grada Adena.

Situacija na terenu je takva da bi dalje slabljene koalicije Saudijska Arabija - UAE mogle dovesti do jačanja pozicija Hutu pobunjenika u Jemenu.

I to je ono što Saudijska Arabije ne želi.

Saudijska Arabija i UAE pozvali su na razgovore za rešavanje krize. Ujedinjene nacije takođe nastoje posredovati kao bi sve sukobljene strane dovele za pregovarački sto i okončale četiri i po godine krvavog rata.

Ali vlada predsednika Hadija insistira da separatisti prvo odustanu od kontrole Adena i da ih UAE prestanu podržavati, naoružavati i obučavati.

Separatisti na jugu Jemena, nakon što su zauzeli Aden koji je bio privremeno sedište predsednika Hadija, traže visok stepen samostalnosti optužujući Hadijeve političke saveznike da su doprineli njihovom ranijem slabljenju i napadu Hutu pobunjenika.

Separatistički južni prelazni savet (STC) saopštio je da se neće povući iz Adena dok islamistička stranka Islah i severnjaci ne budu uklonjeni s vlasti na jugu.

Borci STC-a pokušali su proširiti kontrolu na jugu, ali su ih vladine snage odbile.

Te su snage pokušale zauzeti Aden, ali su se povukle kad su ih napadali ratni avioni UAE. Abu Dabi je saopštio kako bombarduju "terorističke organizacije" i optužio vladu predsednika Hadija da je neunčikovita pa su teroristi ojačali na jugu Jemena.

A teroristi su za njih Hutu pobunjenici.

Hadi koji živi u Rijadu zatražio je od Saudijske Arabije da osujeti namere Ujedinjenih Arapskih Emirata u Jemenu. Ujedinjeni Arapski Emirati su za borbu protiv Hutu pobunjenika obučili na jugu zemlje 90.000 boraca uključujući i hiljade separatista koji su sada podigli ustanak.

Ovo nije prvi ustanak koji su podigli STC separatisti.

Njihova pobuna 2018. upravo je i bila okidač za formiranje koalicije sunitskih zemalja Saudijske Arabije i UAE.

Tada su težište rata prebacili na teritoriju šiita i glavno uporište Huta - grad Hodeidu.

BONUS VIDEO: SMRTONOSNE "MUNJE": Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice, a za neke ćete sada PRVI PUT DA ČUJETE (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.