Izvor: Nezavisne Novine, 30.Avg.2017, 07:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sadržaji biblioteke u Derventi privlače i one koje knjiga ne zanima

DERVENTA - Da knjiga nije u krizi, svakodnevno dokazuju naši korisnici, koji i pored interneta i svih savremenih medija dolaze u biblioteku i voljni su da čitaju knjige, kazala je Mirjana Plisnić, direktorica Narodne biblioteke "Branko Radičević" u Derventi.

Iako je smještena u manjem gradu, zaposleni u ovoj bibliotečkoj instituciji trude se da zanimljivim sadržajima privuku što veći broj korisnika. U skladu s tim, najavljuje Plisnićeva, u septembu će organizovati radionice >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za djecu.

"To je neki naš projekat koji godinama radimo, pa smo preko ljeta imali manju pauzu, a sada ponovo počinjemo s radionicama sa djecom. Tu su, dakle, mališani predškolskog uzrasta, zatim organizujemo časove engleskog i njemačkog jezika za djecu, te imamo takmičenje u recitovanju", kazala je Plisnićeva.

Napomenula je da je odziv na sve radionice dosta veliki, pogotovo kada je u pitanju takmičenje u recitovanju.

"Prošle godine smo imali 52 prijavljene djece od 1. do 6. razreda, a što se tiče samog takmičenja, napravimo stručni žiri, koji se sastoji od profesora, i gledamo da to budu oni koji su u penziji, da ne bi bilo podudaranja sa školama u kojima rade", pojasnila je ona.

Prva biblioteka u Derventi osnovana je 1945. godine. U biblioteku je prerasla iz jedne od najstarijih čitaonica u bivšoj BiH, koja je osnovana 1888. godine.

S obzirom na to da je u toku ratnih dešavanja bila devastirana, a samim tim i njen knjižni fond, trebalo je izvjesno vrijeme da ona ponovo počne funkcionisati na stari način.

Narodna biblioteka pod nazivom "Branko Radičević" osnovana je 1994. godine i od tada pa do danas razvila se u modernu biblioteku čiji knjižni fond broji 37.313 knjiga.

Da se funkcionisanje ove institucije ne svodi isključivo na posuđivanje knjiga, Plisnićeva potvrđuje i time što će u oktobru prirediti i reviju etnološkog filma, u saradnji s Etnološkim muzejom u Beogradu, a riječ je o dokumentarcima koji govore o običajima bitnim u svijetu danas.

"Književnici kojima organizujemo književne večeri vrlo rado se odazivaju na naš poziv, mada se u većini slučajeva i sami javljaju. Ljetos nam je u gostima bila Jelena Bačić-Alimpić, Vesna Dedić je bila već dva puta, a ugostili smo i Ljiljanu Habjanović-Đurović. Oni uglavnom kada dođu jednom, sljedeći put se javljaju sami jer ih ispoštujemo u svakom smislu, imamo i sredstva koja izdvojimo za ta gostovanja zahvaljujući pomoći opštine Derventa", istakla je Plisnićeva.

Da je biblioteka sve popularnija među građanima Dervente, pokazuje i podatak da je za prvih šest mjeseci upisano 1.800 redovnih čitalaca.

"S obzirom na to da Derventa nije prevelik grad, imamo svoje redovne čitaoce i naravno da kada nabavljamo knjige vodimo računa da zadovoljimo svačiji ukus i što se tiče lektira i romana za sve vrste korisnika. Tu su i studenti koji su naši redovni posjetioci i koji tu uče", navodi ona.

Ni sprat derventske biblioteke nije prazan, jer je tu smješten svojevrstan muzej, odnosno stalne postavke, etnološkog, istorijskog i arheološkog karaktera.

"Prije tri godine smo putem projekta dobili neka sredstva od Ministarstva civilnih poslova BiH pa smo i tu muzejsku zbirku doveli u pristojno stanje, kako bi je posjetioci mogli svakodnevno pogledati", kazala je ona.

Dodala je i da organizuju posjete djece iz škola iz okolnih mjesta, pa su samo u maju, povodom manifestacije "Noć muzeja", u toku sedam dana imali oko 1.000 mališana.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.