Sadnja šipka kao profitabilna proizvodnja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2020, 12:53

Sadnja šipka kao profitabilna proizvodnja

Zemlja lošijeg kvaliteta koja u ratarskoj proizvodnji ne daje dobre prinose i zaradu može se takođe uspešno iskoristiti za profitabilnu proizvodnju. Jedna od mogućnosti je sadnja šipka. Aleksandar Poljak i Sergej Jovanović iz Stapara šipak su počeli da sade pre tri godine i sada imaju 12 jutara.

"Odlučili smo se za šipak jer radimo poluproizvode, kašu za džem. Namera nam je da radimo i gotove proizvode. Za sada tržište za poluproizvode imamo, jer su zasadi mladi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a kada budu u punom rodu verovatno će biti viška proizvoda, pa ćemo deo roda prodavati kao sirovinu", kaže Aleksandar Popović.

Za sada su orjentisani na prodaju sa kućnog praga, a kupci su iz okolnih mesta. Dok je zasad mlad posla u njemu ima, a najviše prve dve godine. Prvih godina prinos je oko 1.600 kilograma po jutru, a u punom rodu od pet do šest tona.

"Treba međuredno da se obrađuje, okopava. Oko druge, treće godine međuredno se seje bela detelina, koja se kosi naredne dve godine dok detelina ne uguši korove, a posle toga nema potrebe za košenjem jer je bela detelina niska, oko 10 centimetara. Ne smeta šipku, jer joj je koren plitak", kaže Popović

Plan ovih proizvođača iz Stapara je proizvodnja kaše i džemova, ne samo od šipka već i drugog voća koje takođe proizvode.

"Već sada od organskih jabuka pravimo sokove, zatim mešavinu višnje i jabuke. I dalje planiramo nastaviti se baviti organskom proizvodnjom. Potrošačima ponudimo poluproizvode i gotove proizvode od čega se može živeti", kaže Sergej Jovanović.

Šipak je pri kraju cvetanja, berba počinje u septembru i traje do prvih mrazeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.