Sada je sve na ličnoj odgovornosti pojedinaca: Dr Darija otkrila šta će biti OBAVEZA GRAĐANA

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2020, 09:48

"Sada je sve na ličnoj odgovornosti pojedinaca": Dr Darija otkrila šta će biti OBAVEZA GRAĐANA

Kaže da je zdravstveni sistem spreman ukoliko se virus u drugom talasu vrati na jesen, da je ojačan i sa kliničkog i sa laboratorijskog aspekta.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u letnjem periodu virus teže prenosi, ali da se i sada dešavaju pojedinačni slučajevi respiratornih infekcija, pa tako i korona virusa.

Ona kaže da je sada sve na ličnoj odgovornosti pojedinaca.

Komentarišući izjavu epidemiologa Predraga Kona >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da mogu da se vrate određene mere, ona je rekla da može da se uvede zabrana ulaska u gradski prevoz bez maske, ali da kaznena politika nije popularna i da se nije pokazala efikasnom.

- Sve je sada na ličnoj odgovornosti. Nemamo ličnog policajca za svakog od nas. On mora da bude u našoj glavi. Ne samo za kovid 19, već i za ostale zarazne bolesti - rekla je Kisić Tepavčević.

Naglašava da u ovom periodu nije velika verovatnoća prenošenja virusa kao što je bilo u zimskom periodu i da se sada virus teže prenosi.

- Neki od nas su se više opustili nego što bi trebalo, iako stalno ističemo da je virus tu, da je prisutan i da moraju da se primenjuju preventivne mere koje su svima poznate - navela je ona.

Kaže da su najstariji sugrađani i najodgovorniji, da na pijacama, prodavnicama u javnom prevozu oni nose maske.

- Oni i jesu pod najvećim rizikom zbog godina i pridruženih obolenja, imaju teže forme bolesti ukoliko se desi infekcija. Međutim, vidimo da u strukturi hospitalizovanih oni nisu toliko zastupljeni, već je to mlađa populacija - navela je ona.

Govoreći o sportskim događajima na otvorenom, KIsić je rekla da kada je doneta odluka da mogu da se organizuju događaji na otvorenom, Krizni štab je dao i preporuke.

- To je preporučeni način ponašanja kojim se maksimalno smanje rizik infekcije. Odlazak i na sportske događaje nije nešto što je obavezno, već je individualna procena rizika - zaključila je ona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.