Sad je kod onih od 20 do 39, onda će se spustiti na tinejdžere, pa na malu decu

Izvor: B92, 01.Okt.2021, 08:44

Sad je kod onih od 20 do 39, onda će se spustiti na tinejdžere, pa na malu decu

Beograd -- Dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine izjavio da će na red doći i predškolci kada je reč o razboljevanju od koronavirusa.

Trenutno se najviše razboljeva uzrast od 20 do 39 godina, nakon toga će virus biti dominantan kod tinejdžera, a posle će se zaraza spustiti ii na predškolce, objasnio je dr Petrović, koji je i član Kriznog štaba.

Ova njegova izjava, u najmanju ruku, izenadila je mnoge, budući da do ovog, četvrtog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << talasa, mladi ljudi nisu bili ugrožena grupa, navodi Blic.

Poslednji, četvrti talas u kom dominira delta soj, situaciju je potpuno preokrenuo u odnosu na početak pandemije, pa se ispred kovid ambulanti nalaze mahom mladi do 30 ili 40 godina, a vesti koje svakodnevno stižu iz najvećih kovid centara da su mlađi pacijenti životno ugroženi, priključeni na respirator, a nekoliko smrtnih ishoda potreslo je našu javnost.

"Apsolutno se slažem sa stanovištem doktora Petrovića. Postoje samo dve mogućnosti - ili ćemo se vakcinisati, ili ćemo se inficirati. Pandemija će se završiti tek kada se svi inficiraju Većina mladih koji nisu vakcinisani zaraziće se u određenom trenutku", pojašnjava za "Blic" epidemiolog i stručnjak za imunizaciju u penziji prim. dr Tomislav Radulović.

On kaže i da kako je iskustvo pokazalo te kliničke slike kod mlađih neće većinom biti teške, ali da kao što sada vidimo, tako možemo očekivati i u budućnosti pojavljivanje sporadičnih slučajeva sa težim kliničkim slikama.

Zato se stručnjaci slažu - vakcinacija mladih je nepohodna.

Pojedine vakcine već su odobrene za uzrast iznad 12 godina i mnogi roditelji i u našoj zemlji već su vakcinisali svoju decu a direktorka "Batuta" Verica Jovanović rekla je ranije ovog mesca da je prvu dozu do sada primilo oko 5.800 dece uzrasta od 12 do 18 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine: Kovid će se spustiti na tinejdžere, pa na malu decu

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2021

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović izjavio da će na red doći i predškolci kada je reč o razboljevanju od virusa korona.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.