Šabić podneo prijave protiv Lončara i direktora Batuta

Izvor: B92, 23.Jul.2018, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić podneo prijave protiv Lončara i direktora "Batuta"

Beograd -- Rodoljub Šabić podneo zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv ministra zdravlja i v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je saopštio da je Višem javnom tužilaštvu dostavio informacije o toku postupka nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer se sumnja da su upotrebom aplikacije "Izabrani doktor" osetljivi podaci ustupljeni privrednom društvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "problematičnog statusa".

Poverenik kaže da se sumnja da je u ovom slučaju došlo do zloupotrebe matične evidencije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

"Uslovi korišćenja i politika privatnosti aplikacije, koji ovo nedvosmisleno potvrđuju, odmah pošto je poverenik otvorio postupak nadzora, uklonjeni su sa interneta i do danas nisu dostupni, tako da je sasvim nepoznato pod kojim uslovima se podaci koriste", navodi se u saopštenju.

Kabinet poverenika podseća da je nakon otvaranja postupka nadzora ta aplikacija pretrpela više izmena, od kojih je najznačajnija ta što je, kao vlasnik, umesto privrednog društva "Sorsix International d.o.o.", sada označeno Ministarstvo zdravlja Srbije, uz oznaku da aplikacija predstavlja sastavni deo IZIS-a.

"S obzirom da ministarstvo nije zakonom predviđeni rukovalac IZIS-a, već da je to Institut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut', neminovno se otvara pitanje zakonitosti obrade podataka, odnosno neovlašćenog pristupa podacima iz IZIS-a", kazao je poverenik.

Služba poverenika navodi i da se tokom postupka nadzora suočilo sa neočekivanim preprekama, da je komunikacija sa firmom Sorsix d.o.o. bila "praktično nemoguća", odnosno da su više puta bezuspešno pokušavali da im dostave pismena akata.

"Tokom postupka nadzora utvrđeno je da (ta kompanija) nije imala ni tačne podatke za kontakt, ni zakonskog zastupnika. Ministarstvo zdravlja i Institut 'Batut' nisu odgovorili povereniku na postavljena pitanja, a RFZO je jedini dao traženo izjašnjenje", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.