Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Miloša Šobajića Predsednik Srbije se oprostio od našeg slikara (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2021, 10:55

"Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Miloša Šobajića" Predsednik Srbije se oprostio od našeg slikara (FOTO)

Predsednik je istakao da je Šobajić jedan od najvećih slikara našeg doba

Slikar Miloš Šobajić preminuo je danas od korone. Sa velikom tugom vest o njegovoj smrti primio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

koji je svojim likovnim izrazom obogatio, uzburkao i umnogome promenio umetničku scenu Evrope i sveta:

- Decenijama su njegova vizionarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kojem živimo, a monumentalna platna su nepokolebljivo, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neumorno, čak prkosno prikazivala sve naše strahove, prikrivena i ogoljena zla i licemerje današnjeg sveta, izgubljenost čoveka u moru savremenog ništavila, ali uvek i večito stremljenje čoveka da u mraku pronađe svetlo, u strahu hrabrost, a u praznini - punoću života - piše u postu na zvaničnom profilu predsednika Srbije, i dodaje se:

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Tokom decenija, Miloš je svojim slikama ukazivao na najskrivenije vrednosti za koje se vredi boriti i zbog kojih treba ustrajati na preteškom putu ljudskog postojanja koji oduvek obiluje izazovima. Svako njegovo delo predstavljalo je putokaz ka svetlu i stepenik ka konačnoj uzvišenosti na kojoj je video čoveka, kao jedinu i centralnu vrednost civilizacije. Njegove slike, kao pečati prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ostaju pokoljenjima kao svedočanstvo istorije, ali i putokaz pun vere i nade da će ljudi ipak ponovo staviti život na najviši pijedestal vrednosti. Još jednom izražavam najdublje saučešće porodici prijateljima i poštovaocima Miloševe umetnosti.

Podsetimo, Šobajić je oboleo od virusa korona početkom aprila i nalazio se na bolničkom lečenju u KBC "Dragiša Mišović". Kako su mediji pisali, zdravstveno stanje priznatog umetnika bilo se pogoršalo i i bio je priključen na respirator.

Podsetimo, izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane (bivšeg Doma sindikata) u Beogradu. Veliki umetnik je posetiocima predstavio deo radova koji su nastali u proteklih 20 godina i koji se bave njegovom večnom temom: progonom, a prikladan govor održala je ministarka kulture Maja Gojković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Vučić: Šobajićeva VIZIONARSKA dela OGLEDALO CIVILIZACIJE

Izvor: Blic, 24.Apr.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće povodom smrti slikara Miloša Šobajića i istakao da su njegova vizonarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kome živimo.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.