Nemačka: Studentski status iz N.Pazara za rad na građevini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2018, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: "Studentski status" iz N.Pazara za rad na građevini

Sandžački klan, kako je nemačka policija nazvala mrežu koja je zapošljavala radnike na crno i utajila porez u milionskoj vrednosti, zapošljavao je radnike na crno zahvaljujući "studentskom statusu", pišu frankfurtske "Vesti" navodeći da se kao glavni osumnjičeni vode Ferhan Sejdović (53) i njegov sin Murat (29) vlasnici hotela "Sej Sandžak" u Majntalu i građevinske firme koja je bila meta operacije policije i carine.

Kako je za Vesti" izjavio Mihael Bernda, portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << carinske službe u Gisenu, pokrajna Hesen, prvo je uhapšeno četvoro glavnoosumnjičenih.

"Oni su, prema našim saznanjima, u rođačkim vezama, a uhapšeni su u njihovoj kući u obližnjoj Geteštrase u Majntalu. Potom smo ušli u njihov hotel Sej Sandžak gde su mahom smešteni radnici koji su radili za njihovu građevinsku firmu", kazao je Bernd.

On objašnjava da je akcija izvedena zbog sumnje da je ova porodica u svojoj firmi zapošljavala radnike na crno, te nisu poštovane minimalne radne satnice, a radnicima nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje.

"Među osumnjičenima je dosta onih koji imaju 'studentski status', a kao dokaz podneli su potvrde Univerziteta iz Novog Pazara. Mi znamo da su te vize samo pokriće za dolazak u Nemačku, gde nisu studirali, već radili na crno na brojnim gradilištima", kaže Bernd.

Uz potvrde Univerziteta iz Novog Pazara radnici na crno su dolazili navodno na praksu u Nemačku.

Oko 1.000 policajaca i carinika su u Hesenu, Bavarskoj i Bremenu sproveli akciju protiv radnika zaposlenih na crno.

Inače, u saopštenju carine u Gisenu, naglašava se da su radnici, mahom iz BiH i Srbije, u saradnji sa kriminalnim bandama "krijumčareni" putem nekoliko građevinskih firmi prijavljenih u republici Sloveniji. Većina su bili smešteni u hotelu Sej Sandžak, u Majntalu, a prilikom racije ispostavilo se da čak ni osoblje hotela nema uredne boravišne i radne papire.

Prilikom pretresa hotela porodice Sejdović u Majntalu, ali i 54 druga objekta u Majntalu i okolini, pronađen je sakriveni novac. Tako su u jednom od stanova u kauču carinici našli sakrivenih 120.000 evra, kao i dva komada vatrenog oružja. Ukupno je prilikom ovih pretresa zaplenjeno 160.000 evra u kešu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.