Sa automatskom puškom uleteo u sinagogu, dvoje mrtvih u Haleu; Ubica uživo prenosio svoj čin

Izvor: B92, 09.Okt.2019, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa automatskom puškom uleteo u sinagogu, dvoje mrtvih u Haleu; Ubica uživo prenosio svoj čin

Najmanje dvoje ljudi je stradalo u pucnjavi u sinagogi u nemačkom gradu Haleu.

Jedna osoba je uhapšena, najnovija je informacija nemačke policije.

"Naše snage su uhapsile jednu osobu. I dalje budite oprezni. Rasporedili smo snage oko Halea i pokušavamo da stabilizujemo situaciju, sve dok ne dobijemo relevantne informacije", napisala je policija na svom nalogu na Tviteru.

Kako javljaju svetski mediji, nepoznata osoba je nekoliko puta pucala i nalazi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u bekstvu. Poslednje informacije su da se veruje da se osumnjičena osoba kreće ka Lajpcigu.

Na Tviteru se pojavila i slika ubice.

On je svoj napad uživo prenosio na mreži "Tvič", prenose mediji. Pobornik je antisemtitskih stavova, kao i slogana nalik nacističkim.

Rekao je da je feminizam odgovoran za opadanje nataliteta zapadnih zemalja, koje to koriste kao izgovor za masovnu imigraciju.

Napadač je takođe optužio Jevreje da su "koren svih problema", piše Raša tudej.

Veruje se da je počinilac ispalio nekoliko hitaca iz automatske puške, upucao jednu ženu i povredio nekoliko ljudi.

Prema izveštajima, na sinagogu je bačena i granata.

I nemačka policija je na Tviteru navela da je napadač u bekstvu.

"Došlo je incidenta u Haleu. Prema preliminarnim nalazima, ima mrtvih. Sprovodimo hitne pretrage. Počinilac je u bekstvu. Ostanite kod kuće ili potražite neko drugo sigurno mesto", naveli su iz policije.

Policija je potvrdila da je jedna osoba pritvorena posle pucnjave, prenosi Raša tudej.

Još jedna pucnjava dogodila se danas na istoku Nemačke, nedaleko od grada Halea, gde je napadač ubio dve osobe ispred sinagoge, javlja nemački "Fokus magazin".

Do pucnjave je došlo u Landsbergu, koji je 15 kilometra istočno od Halea, preneo je Rojters.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je da je današnji napad vatrenim oružjem u gradu Haleu, u kome su ubijene dve osobe, bio antisemitski napad i da tužioci veruju da ga je počinio simpatizer ekstremnodesničarskih grupa.

Zehofer je u saopštenju potvrdio da je "teško naoružan počinilac" pokušao da upadne danas u sinagogu u tom istočnonemačkom gradu i to na Jom Kipur, koji je najsvetiji dan za Jevreje, prenosi agencija AP.

"Kako sada stvari stoje, treba da krenemo od principa da se radi o antisemitskom napadu", rekao je on u saopštenju i dodao da se sumnja da se radi o delu "ekstremne desnice".

Pucnji su ispaljeni ispred sinagoge i obližnje radnje za kebab, kada su ubijene dve osobe. Policija je saopštila da je uhapsila jednu osobu.

Časopis “Špigel”je preneo da je osumnjičeni napadač 27-ogodišnji muškarac iz države Saksonijie-Anhalt gde se nalazi Hale. Prema tom listu, istražitelji imaju i video koji je napadač izgleda snimio sa kamerom na svojoj kacigi.

Vebsajt SITE specijalizovan za nadzor terorističkih organizacija prenosi takođe da je osumnjičeni napadač iz Halea sam snimao pucnjavu i objavio video na jednoj internet platformi, prenosi Frans pres.

U tom videu, koji traje 35 minuta, taj čovek je rekao da Holokaust nikad nije postojao i da smatra da su Jevreji krivi za sve probleme, prenosi sajt SITE i povlači paralelu sa sličnim videom koji je snimio napadač u Krajstčerču na Novom Zelandu kada je napao dve džamije u martu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PUCNjAVA U NEMAČKOJ: Nekoliko osoba ubijeno, potera za počiniocem

Izvor: Večernje novosti, 09.Okt.2019

Nemački list „Miteldojče cajtung“ javio je da se u blizini jevrejskog groblja u nemačkom Haleu desila pucnjava Nemački list „Miteldojče cajtung“ javio je da se u blizini jevrejskog groblja u nemačkom Haleu desila pucnjava. Policija je potvrdila da je nekoliko osoba...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.