SZO: Pandemija u ranoj fazi, nema prognoze kad će kraj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2020, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Pandemija u ranoj fazi, nema prognoze kad će kraj

Nisu moguće prognoze kada će Svetska zdravstvena organizacija moći da proglasi kraj pandemije s obzirom na to da smo još u ranoj fazi izbijanja, rekao je portparol organizacije Tarik Jašarević Vijestima.

Svetska zdravstvena organizacija podstiče povećanje testiranja i mobilizaciju vlade i građana da preduzmu mere za borbu protiv kovida 19 i poziva sve zemlje da preduzmu snažne mere što je pre moguće, rekao je Jašarević.

U javnom zdravstvenom smislu, dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jašarević, mere suzdržavanja su aktivnosti koje imaju za cilj prekid prenosa, drugim rečima identifikovanje slučajeva njihovo izolovanje,, praćenje kontakata radi zaustavljanja ili ograničavanja prenosa s osobe na osobu.

Ublažavanje je onda kada se širenje virusa ne može sprečiti, a zemlje se fokusiraju na smanjenje uticaja virusa lečenjem pacijenata, podsticanjem istraživanja i razvoja vakcine čineći sve što je moguće da bi se smanjio uticaj na društvo i na zdravstveni sistem, objasnio je on.

Jašarević kaže da su obe strategije potrebne u mnogim epidemijama i često se zemlje odluče da sprovode kombinaciju obe, više prilagođene stvarnosti na terenu, kaže on.

Prema njegovim rečima, u sprovođenju mera koje ograničavaju kretanje ljudi, ključno je poštovati dostojanstvo i dobrobit svih ljudi.

Važno je da vlade informišu građane o predviđenom trajanju mera i pruže podršku starijim, izbeglicama i drugim ranjivim grupama, istakao je Jašarević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.