SVIRKOM NA ULICI SE BORIM PROTIV TREME Mladi kantautor miljenik je publike na festivalima i PROLAZNIKA U KNEZU

Izvor: Blic, 14.Avg.2017, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SVIRKOM NA ULICI SE BORIM PROTIV TREME" Mladi kantautor miljenik je publike na festivalima i PROLAZNIKA U KNEZU

Mladi Beograđanin završio je gimnaziju i upravo se upisao na studije istorije, a za to vreme je gitarom i glasom osvajao publiku na takmičenjima i festivalima, ali i prolaznike na "svom mestu" u Knez Mihailovoj.

Ivan Jegdić (19) pobedio je nedavno svojom pesmom na prvom regionalnom festivalu "Kantaut" u Beogradu kao najmlađi među desetinama kantautora, a publiku je pomalo iznenadio time što je pored autorskih pesama otpevao i "Možda spava", stihove Vladislava Petkovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Disa, za koje je komponovao muziku.

- Književnost je zapostavljena, ideja mi je da je ljudima približim na nov način. I kada sam pišem tekstove, inspiraciju nalazim u Jesenjinu, Bodleru, Verlenu, Rakiću, Dučiću... – kaže Ivan.

Svirajući autorske pesme, Ivan je ušao i u finale emisije "Ja imam talenat", pobravši simpatije i žirija i publike, uprkos tome što nije izvodio hitove poznatih izvođača.

- To je bilo lepo iskustvo, svaki nastup je dobrodošao. Za mene je to veoma važno jer sam javnim nastupima uspeo da prebrodim tremu, koja je ranije bila neizmerna. Prvi put sam nastupao na takmičenju pred dvadesetak ljudi, a posle toga su apetiti rasli - kaže Ivan uz osmeh.

Priseća se da taj prvi nastup pre četiri godine nije prošao najslavnije, ali da je naučio da su i razočaranja sastavni deo učenja i uspeha.

- Najviše mi prija da sviram na ulici. Imam i dozvolu za jedno mesto u Knez Mihailovoj ulici, gde skoro svako veče nastupam sa tri druga sa kojima sam oformio bend. Teže je organizovati se u grupi nego kad si sam, ali je zanimljivije. Uživamo i kad prolaznici zastanu i zapevaju sa nama, a mislim da smo im i simpatični zbog našeg natpisa da "sviramo za pivo" - priča Ivan.

U međuvremenu je maturirao u Četvrtoj beogradskoj gimnaziji i ispunio sebi još jednu želju: upisao je istoriju. A nada se, kaže, da će uskoro doći trenutak kada će moći sebe da nazove pravim muzičarem.

- Ako planiraš da budeš muzičar, ne možeš da se baziraš samo na jednom žanru, moraš mnogo da učiš i istražuješ. Uzore nalazim u raznim umetnicima, i književnim i muzičkim. Najviše čitam ruske klasike, a slušam sve od islandskog folka do orijentalnog metala - zaključuje Ivan.

Gitaru nasledio od sestre

Prvo je Ivanova starija sestra poželela da nauči da svira gitaru, ali je ubrzo izgubila interesovanje, pa je instrument nasledio on i tako je sve počelo.

- Nisam išao u muzičku školu, danas je sve dostupno na internetu, pa sam tako naučio da sviram - kaže Jegdić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.