SVI SU ZABORAVILI NA KORONU: Dolaskom lepog vremena mere su relaksirane, ali neka PRAVILA I DALJE VAŽE

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2021, 00:11

SVI SU ZABORAVILI NA KORONU: Dolaskom lepog vremena mere su relaksirane, ali neka PRAVILA I DALJE VAŽE

I dalje je opotrebno da se što više građana vakciniše

To što su nam brojke obolelih od korona virusa pale ispod 100 na dnevnom nivou, što je i bio glavni cilj medicinskog dela Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, ne znači da smo sa kovidom završili, pa baš zato su i dalje na snazi određene protivepidemijske mere, koje smo, doduše, zaboravili da postoje sa dolaskom toplog, tačnije tropskog vremena.

Prvi put posle sedam meseci, broj pozitivnih na kovid >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 19 u roku od 24 sata pao je u subotu, 19. juna. Tada je bilo 89 zaraženih, dan kasnije bilo je 60, u ponedeljak, 21. juna - 88 a danas - 72.

Pre toga, dvocifreni broj zaraženih imali smo poslednji put 5. oktobra - 51.

Govoreći o "lakšem disanju", od epidemiologa se često moglo čuti da im je prvi cilj bio da ovaj broj padne ispod 1.000 a glavni da padne ispod 100, i da imamo više od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

S obzirom na to da smo išli u tom smeru, prošle nedelje su protivepidemijske mere drastično popuštene, ali su neke i dalje na snazi.

Koje mere su i dalje na snazi

Neke mere su i dalje na snazi. Maske su obavezne u zatvorenom prostoru. Dva metra distance, takođe, a kada je reč o okupljanju, i u zatvorenom i u otvorenom prostoru na javnim mestima je zabranjeno okupljanje više od 500 osoba.

Upravo takvu naredbu doneo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar prošle nedelje, koja je u sredu 16. juna objavljena u Službenom glasniku.

- Radi sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid 19, izazvane virusom SARS-CoV-2 zabranjuju se javna okupljanja na celoj teritoriji Srbije na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 500 lica, s tim što rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 2 metra, odnosno na svaka 4 kvadrata može biti prisutno jedno lice i što se prilikom okupljanja mora obezbediti sprovođenje i drugih utvrđenih protivepidemioloških mera - navodi se u ovoj naredbi.

Izuzetak uz posebnu dozvolu štaba

Više od 500 osoba može da prisustvuje na nekom mestu jedino pod uslovom da organizatori za to imaju dozvolu Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, kao i prilikom okupljanja na sportskom događaju koji je organizovan u okviru registrovanih zvaničnih takmičenja.

- S tim što broj prisutnih lica prilikom sportskog događaja koji se održava na otvorenom prostoru ne može da bude veći od 50 odsto kapaciteta objekta u kome se sportski događaj održava, odnosno od 30 odsto kapaciteta kada se sportski događaj održava u zatvorenom prostoru - navodi se u naredbi ministra Lončara i dodaje da zabrana okupljanja ove naredbe traje dok traje opasnost od širenja covid 19, i podseća da ovom naredbom prestaje da važi Naredba o zabrani okupljanja na javnim mestima.

Kada smo kod okupljanja u zatvorenom prostoru, ugostitelji od prošle nedelje mogu "unutra" da rade od 6 sati do 1 sat iza ponoći, dok radno vreme bašti nije ograničeno.

- U zatvorenom delu ugostiteljskog objekta gosti moraju da nose zaštitne maske osim i momentima kada jedu i piju, njih moraju da nose i zaposleni, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja. Popunjenost objekata ne sme da bude veća od polovine, i mora da se obezbedi propisano međusobno rastojanje između prisutnih lica, a na ulazu mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna i obaveza posetioca da nose zaštitne maske.

Za stolom ne može sedeti više od 5 osoba

U otvorenom delu ugostiteljskog objekta, između stolova mora da bude najmanje dva metra.

- Za stolom ne može sedeti više od pet osoba. Ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje između svih prisutnih lica na otvorenom delu mora biti takvo da na svakih 4 kvadrata može boraviti samo jedno lice. Emitovanje muzike ili živa muzika ne može biti od 1 sat iza ponoći do ujutro u 6 časova.

Mera bi trebalo da se pridržavamo i da bismo što bolje dočekali jesen, kada nas očekuje novi četvrti talas korona virusa, a epidemiolozi strahuju i od dolaska indijskog mutant soja.

Težak talas na jesen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naime, upozorio je prošle nedelje da novi talas može da nas zadesi na jesen i u to u teškom obliku.

- Vratiće se korona, imaćemo je u teškom obliku na jesen, jer će ljudima proči sedam-osam meseci od vakcinacije. Zato i gradimo veliku kovid bolnicu u Novom Sadu - napomenuo je predsednik.

Razlog više da se pridržavamo mera jeste i pretnja indijskog, delta soja, na koji epidemiolog Predrag Kon gleda kao poseban problem.

- I dalje smo u riziku da nam se indijski soj pojavi i opstane među mladima i da na taj način budemo u ozbiljnoj situaciji na jesen. I upravo zato je najbolje da gledamo Veliku Britaniju, oni imaju delta soj, a i tamo je drugačiji odnos mladih prema vakcinaciji - rekao je dr Kon.

Da bismo ublažili jeseni talas potrebno je da se što više građana vakciniše, a do sada je, kako je danas izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar kompletno imunizovano 47,8 odsto građana.

- Još nismo dostigli 50 odsto, sada smo na 47,8 odsto kompletno vakcinisanih. Da se ne bismo iznenadili nečemu što će sigurno doći, a to je novi talas, moramo da se uključimo u kampanju vakcinacije mladih u Srbiji - rekao je Lončar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.