SVI IŠČEKUJU NOVO PODRHTAVANJE! Erupcija ovog Vulkana čeka se bezmalo 900 godina - upozorenje meteoroloških službi (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2021, 08:22

SVI IŠČEKUJU NOVO PODRHTAVANJE! Erupcija ovog Vulkana čeka se bezmalo 900 godina - upozorenje meteoroloških službi (VIDEO)

U poslednjih sedam dana na Islandu je zabeleženo čak 10.000 podrhtavanja tla.

Postoje "jaki znaci" da bi do vulkanske erupcije moglo doći u narednim danima zbog stalne seizmičke aktivnosti na planini Keilir, udaljene 30 kilometar od Rejkjavika, objavili su islandski mediji.

- Erupcija još nije počela, ali se radi o aktivnosti kakva prethodi erupciji - rekla je Kristin Jonsdotir iz Islandske meteorološke službe.

To bi bila prva erupcija u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 900 godina u blizini prestonice Rejkjavka.

Vidir Rejnison iz islandske Civilne zaštite naveo je da bi to bila prva erupcija u tom području još od 12. veka.

On je dodao da se ne očekuje "katastrofa", već da će ljudi moći normalno da žive, ali je upozorio da ne bi trebalo ići u područje same planine.

Geofizičar Frajstin Sigmundson rekao je da ne očekuje eksploziju lave u slučaju erupcije, već je verovatnije da se dogodi takozvana erupcija pukotine u kojoj lava sporo izlazi kroz pukotinu u zemlji.

On ne očekuje ni da će u atmosferu biti izbačena velika količina pepela, što bi moglo da ugrozi avionski saobraćaj.

Ipak, mogao bi da bude ugrožen jedino na aerodromu Keflavik, koji je udaljen oko 20 kilometara od planine. Takođe, lava bi mogla da ugrozi puteve koji vode do tog aerodroma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.