SVET NA RUBU RATA: Ruska i kineska vojska sprovode vojne vežbe u blizini AMERIČKIH granica - OVO je ODGOVOR na planove ZAPADA da napadne Rusiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2021, 10:04

SVET NA RUBU RATA: Ruska i kineska vojska sprovode vojne vežbe u blizini AMERIČKIH granica - OVO je ODGOVOR na planove ZAPADA da napadne Rusiju

U okviru američkih manevara "Globalni udar groma 22", čiji je cilj da se proveri spremnost atomskih snaga u svim regionima, deset strateških bombardera su u prvoj polovini ovog meseca vežbali atomski napad na Rusiju.

Amerikanci su uvežbavali istovremeni napad na Rusiju iz pravca zapada ka istoku.

Tu vest je minule nedelje saopštio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, dajući do znanja glavnim suparnicima da ruske PVO snage pažljivo prate aktivnosti američke avijacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
U poslednjih mesec dana američka strateška avijacija je imala trideset letova u neposrednoj blizini ruskih granica, što je dva i po puta više nego 2020. godine u istom periodu. Minimalna udaljenost od ruske granice je bila 20 kilometara.

Početkom novembra američki časopis "Popular mehaniks" pisao je da će njihovi lovci pete generacije F-35A dobiti atomske bombe B61-12 kojima će moći da gađaju po ruskoj teritoriji. Ta bomba bi se u eventualnom ratu koristila za visoko precizna gađanja zaštićenih važnih objekata. Analitičari kažu da bi jedan od ciljeva moglo biti komandno mesto raketnih jedinica, zatim skladišta oružja, kao i mesta koncentracije velikog broja vojnika i tehnika.

Početkom oktobra američki avioni F-35A u toku vežbi u Nevadi bacili su maketu atomske bombe B61-12 na poligonu Tonopa. Ta vrsta atomskih bombi je i dalje u fazi ispitivanja, mada je bilo planirano da će biti gotova već 2022.

U sadašnjoj zaista zategnutoj i komplikovanoj situaciji zračak optimizma se pojavio u izdanju lista "Politiko". Pozivajući se na izvore u Beloj kući, "Politiko" piše da se u timu predsednika Bajdena razgovara o mogućnosti da Vašington odustane od toga da prvi primeni atomsko oružje. Pomoćnici Bajdena proučavaju mogućnost da se objavi da je jedini cilj postojanja atomskih arsenala SAD zapravo suzdržavanje od atomskog konflikta, a ne i njegova upotreba u običnim ratovima.

Ruski državni i vojni vrh smatraju da miran san svojim građanima mogu da obezbede samo ako imaju bezbednu protivraketnu i protivavionsku odbranu. Zbog toga se stalno radi na novim sistemima koji mogu da prekriju nebo Rusije i njenih najbližih saveznika. Pre svega se radi o sistemima S-500 i S-550, koji će moći na raznim visinama da presreću protivničke rakete.

Amerikanci svoje aktivnosti sprovode ne samo u blizini ruskih, već i kineskih granica.

Ministar odbrane Kine Vej Fenhe je pre nekoliko dana kazao da su pred američkim pritiskom "Kina i Rusija zajedno kao velika planina". On je u kineskom duhu kazao da je prijateljstvo između dva suseda neraskidivo. Kineski ministar je poručio da će Peking i Moskva i dalje biti protiv lažnog širenja američke demokratije i novih formi Hladnog rata koje sprovodi Vašington.

Da takve aktivnosti uperene protiv Rusije i Kine još više zbližavaju vojno i politički rukovodstvo dve susedne zemlje dokazuje i to da su 23. novembra ministri odbrane Sergej Šojgu i Vej Fenhe potpisali plan saradnje u vojnoj oblasti za period 2021. do 2025.

Dogovoreno je da se poveća broj strateških vojnih manevara, kao i zajedničkih patrolnih aktivnosti. Dva ministra su razgovarala preko video-veze i potpisali su dokumente o saradnji koji će naknadno biti razmenjeni.

Šojgu i Fenhe su izrazili i zadovoljstvo rezultatima zajedničkih manevara mornarice i avijacije u azijskom i tihookeanskom regionu. Penzionisani ruski general-lajtnant Jevgenij Bužinski, koji je učestvovao u rusko-američkim pregovorima o razoružanju, kaže da su ti manevri dokaz da nivo konfrontacije raste.

- To nisu rutinski manevri i ne sećam se kad se nešto slično događalo na granicama Rusije - kaže general Jevgenij Bužinski.

On ističe da bi Rusi i Kinezi trebalo da obave slične manevre u blizini Havaja. U tim manevrima bi takođe trebalo da učestvuje strateška avijacija, koja bi letela na dvadesetak kilometara od granice SAD. To bi bio simetričan odgovor na američke vežbe u blizini Rusije i Kine.

- Najnovija demonstracija sile adresovana je ne samo Rusiji nego i Kini. Zbog toga ruska i kineska avijacija treba da učestvuju u manevrima zajedno - smatra Bužinski.

Taj ruski general, sa velikim ne samo vojnim već i diplomatskim iskustvom, smatra da Amerikanci postaju sve agresivniji i nervozniji zato što su svesni da gube apsolutno liderstvo u svetskoj politici i sada nastoje da ga na svaki način vrate.

- Ne mislim da sadašnje američko rukovodstvo želi novi svetski rat bez obzira na to što u Kongresu ludaka nije malo.Ratovati protiv Rusije neće, ali će i dalje nastojati da pokazuju kako su najjači, najbogatiji i najmoćniji - objašnjava Bužinski.

Ali spomenuti ruski general ne isključuje mogućnost da Ukrajinci isprovociraju novi oružani konflikt u Donbasu ili na Crnom moru. Na drugoj strani, Amerikanci mogu da isprovociraju konflikt oko Tajvana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.