SVEDOK DA POSTOJIMO 300 GODINA U KONTINUITETU NA OVIM PROSTORIMA Skriveni simbol grada na Đetinji duhovni svetionik (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2021, 15:25

"SVEDOK DA POSTOJIMO 300 GODINA U KONTINUITETU NA OVIM PROSTORIMA" Skriveni simbol grada na Đetinji duhovni svetionik (FOTO)

Skrivena između visokoh zgrada i modernih objekata u samom srcu Užica nalazi se Crkva Svetog Marka, koja postoji već tri veka.

Pretpostavlja se da je izgrađena u vreme vladavine Miloša Obrenovića, na temeljima crkve brvnare i svojevremeno je bila jedina bogomolja u gradu na Đetinji. U prisustvu Njegovog Preosveštenstva Vladike Žičkog G. Justina, užičkog sveštenstva, predstavnika Grada Užica, brojnih zvanica i vernika obeležen je veliki jubilej, 300 godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Dočekali smo ovaj veliki jubilej, ova crkva je svedok da postojimo 300 godina u kontinuitetu u ovom gradu i na ovim prostorima. Velika je radost danas u dušama svih vernika našega grada, a naročito zbog toga što Svetu liturgiju služi naš preosvećeni Vladika Justin, istakao je namesnik užički protojerej-stavrofor Miloš Bosić.

Jugozapadno od hrama, krajem 19. veka podignut je upečatljiv zvonik, koji svojom visinom od 18 metara nadvišava neveliko crkveno zdanje. Podseća na sahat - kule koje su bile tipične u orijentalnoj arhitetkturi. Upravo po njemu ova građevina je jedinstvena i predstavlja posebno mesto u Užicu koje čuva duh starih vremena.

- Crkva Svetog Marka koja zrači svojom skromnošću, već sabira užički narod kako u najtežim vremenima ropstva tako i danas i predstavlja jedno od obeležja našeg grada. Užičani su u više navrata obnavljali ovu crkvu i tako obnavljali i uzdizali i sebe. Danas možemo biti naročito ponosni jer u godini kada obeležavamo tri veka ove crkve počelo je i bogusluženje u novom Hramu u Krčagovu, izgrađenom posle 177 godina - rekao je Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica.

Crkva Svetog Marka u Užicu specifičan je svedok duhovnog života u Užicu, jer se u njenoj bogatoj riznici nalaze vredne ikone i bogoslužbeni predmeti koji su izloženi u prostoru priprate. Ove dragocenosti svedoče i o delatnosti užičkih zanatlija jer deo predmeta su radovi užičkih kujundzija.

- Iz crkve Sv. Marka je u Narodni muzej Užice preneta ikona Deizisa nastala 1829. godine, sa srebrnim okovom koji je dar užičkog kujundzijskog esnafa. Iz približno istog perioda potiče i Jerusalima, hadžijska ikona. U riznici se čuvaju i vredni uvezeni bogoslužbeni predmeti, poput filigranskih krstova, kao i relikvije nastale u doba pre obnove crkve - rekla je Katarina Dogandzić Mićunović, viši kustos Narodnog muzeja u Užicu.

Povodom jubileja, predstavljen je Letopis Stare crkve Svetog apostola i jevanđeliste Marka, koji je priredio i napisao starešina Crkve, protojerej-stavrofor Milić Dragović. Ovo je bila i prilika da se uruče nagrade autorima najboljih radova na likovnom i literarnom konkursu organizovanom za srednjoškolce povodom jubileja.

Pored svakodnevnih bogosluženja, u crkvi Sv. Marka se tokom godine organizuju predavanja na različite teme iz oblasti vere, ali isto tako i savremenog života sa aspekta pravoslavlja. Atula koja okružuje crkvu zastrta je lepim ćilimima, te se na njoj u razgovoru iskupljaju vernici.

Pored staranja o duhovnom životu, sveštenici koji opslužuju ovu crkvu, uz pomoć brojne pastve, postarali su se i da porta crkve Sv. Marka bude najlepše uređeno dvorište u ovom delu Užica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.