SVAKOG MINUTA se u Amazoniji uništi površina VEĆA OD TRI FUDBALSKA TERENA! Pogledajte razmere katastrofe u Brazilu (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Avg.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVAKOG MINUTA se u Amazoniji uništi površina VEĆA OD TRI FUDBALSKA TERENA! Pogledajte razmere katastrofe u Brazilu (FOTO/VIDEO)

Ceo svet zabrinut, pokreću se međunarodne akcije

Hiljade požara gori u amazonskoj prašumi u Brazilu, a radi se o najvećim požarima u ovom području u poslednjih deset godina.

Najviše su pogođene severne države Roraima, Akre, Rondonija i Amazonas, kao i Mato Groso do Sul.

U Roraimi, Akre, Rondoniji i Amazonasu broj požara je ekstremno povećan u odnosu na prosek u poslednje četiri godine, od 2015. do 2018. Tako je u Roraimi bilo za 141 odsto više >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << požara, u Akre 138, Rondoniji 115, a Amazonasu za 81 procenat. Dalje na jugu, u Mato Grosu, požara je bilo više za 114 odsto. U Amazonasu, najvećoj državi Brazila, proglašeno je vanredno stanje.

Brazilska svemirska agencija saopštila je da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, usled seča šuma.

Dim se toliko širi da je došao čak do Atlantske obale, uzrokujući zamračenje neba u Sao Paolu koji je udaljen više od 3.200 kilometara od požara.

Pontualmente 4h da noite em SP pic.twitter.com/07ZJdUeOM6

— Gianvitor Dias (@Gianvitor) August 19, 2019

Požari takođe ispuštaju ogromne količine ugljen-dioksida u atmosferu, a do sada je ove godine izbačeno 228 megatona, što je najveća količina od 2010. Ispušta se i ugljen-monoksid, koji je toksičan u velikim količinama, a vetar ga je odneo dalje od južnoameričke obale.

Basen reke Amazona dom je oko tri miliona vrsta biljaka i životinja i oko million urođenika. Ključan je za regulisanje globalnog zagrevanja, sa svojim šumama koje apsorbuju milione tona emisija štetnih gasova svake godine. Ali, kad se drveće poseče ili izgori, ugljenik koji čuva, oslobađa se u atmosferu i kapacitet prašume da apsorbuje gasove se smanjuje.

Najveća kišna šuma na svetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zagrevanja. Razmere krčenja šuma u Amazonu su toliko velike da se sada smatra da se uništava površina veća od tri fudbalska terena po minutu. To znači da bismo uskoro mogli da dođemo do tačke nakon koje se Amazon više ne bi mogao oporaviti.

Zvanične brojke govore da je više od 75.000 šumskih požara zabeleženo u Brazilu u prvih osam meseci ove godine, što je najveća brojka od 2013. Radi poređenja, 2018. je bilo 39.759 požara.

Šumski požari su uobičajeni u Amazoniji tokom sušne sezone, od jula do oktobra, i često ih uzrokuju prirodna dešavanja poput udara groma, ali i farmeri i drvoseče koji krče šume. Početkom jula je objavljeno da se svakog minuta u Amazoniji raskrči šuma na području veličine fudbalskog terena, što je podatak zasnovan na satelitskim snimcima.

Our house is burning. Literally. The Amazon rain forest - the lungs which produces 20% of our planet’s oxygen - is on fire. It is an international crisis. Members of the G7 Summit, let's discuss this emergency first order in two days! #ActForTheAmazon pic.twitter.com/dogOJj9big

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 22, 2019

Aktivisti tvrde da antiekološka retorika brazilskog predsednika Žaira Bolsonara podstiče seču drveća. Bolsonaro je, s druge strane, optužio nevladine organizacije da podmeću požare kako bi naštetile vladinom imidžu. On je kasnije rekao da vlada nema dovoljno resursa da se bori protiv požara.

I druge države u basenu Amazona, području veličine 7,4 miliona kilometara kvadratnih, pogođene su požarima. Venecuela je sa više 25.000 požara na drugom mestu iza Brazila, sledi Bolivija sa više od 17.000.

Na istoku Bolivije vatra se proširila na šest kvadratnih kilometara šuma i pašnjaka. Dodatne snage su upućene u region na gašenje požara i postavljaju se skloništa za preživele životinje.

UNIŠTAVALI GRADOVE, UKINULI LETO: Ovo su posledice najvećih vulkanskih erupcija na svetu (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.