SULEJMANI NIJE BIO OMILJEN U TEHERANU? Procureli snimak otkrio ko je ubijenog generala smatrao nulom

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2021, 12:48

SULEJMANI NIJE BIO OMILJEN U TEHERANU? Procureli snimak otkrio ko je ubijenog generala smatrao "nulom"

Na komandanta Kasema Sulejmanija je izvršen atentat američkim dronom u januaru 2020. godine

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je, u procurelom audio-snimku, kritikovao moć zapovednika Islamske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Sulejmanija u iranskoj diplomatiji.

Zarif je, takođe, priznao da je njegov uticaj kao ministra spoljnih poslova na iransku spoljnu politiku ponekad bio "nula", prenosi britanski list "Gardijan".

Njegovi komentari su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << deo intervjua, koji je, prema priznanju iranskog ministarstva spoljnih poslova, Zarif dao u martu 2020. godine, ali čiji je smisao "iskrivljen" selektivnim citatima.

Procureli intervju je ekskluzivno objavio "Iran internešnel", televizijski kanal na persijskom jeziku koji zvanični Teheran smatra neprijateljskim i u vlasništvu Saudijske Arabije.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova priznalo je da je sedmočasovni intervju verodostojan, ali da je zamišljen kao interni zapis.

Ministarstvo spoljnih poslova, takođe, tvrdi da su odlomci "iskrivljeni" i da su uokvireni tako kako bi Zarif dao neprimereno negativan pogled na Sulejmanija.

Na komandanta Sulejmanija je izvršen atentat američkim dronom u januaru 2020. godine, podseća "Gardijan", i dodaje da su zvanične kritike na račun uticaja IRGC-a na iransku spoljnu politiku izuzetno retke.

Objavljivanje ovog snimka dolazi u uslovima zaoštravanja spora u Iranu povodom mogućeg postizanja novog sporazuma sa Zapadom u pogledu oživljavanja nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine.

U toku su indirektni razgovori između Irana i SAD-a u Becu, a ove nedelje očekuje se njihov nastavak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.